Šta je Ripple? Pogled iznutra Crypto 2.0 | Bosnian.Lamareschale.org

Šta je Ripple? Pogled iznutra Crypto 2.0

Šta je Ripple? Pogled iznutra Crypto 2.0

Kao altcoin industrija nastavlja da se širi, postoji opipljiv želju među onima u zajednici plijeviti na propuste i fokusirati se na uspjehe. Svi žele da budu uključeni u narednih Bitcoin, ali istina je da je sljedeći "velika stvar" vjerovatno će biti ništa kao Bitcoin - i to ne može ni biti kriptovaluta na sve.

Unesite Ripple, relativno novi sistem transfera vrijednosti koji je nazvan od strane nekih kao "Crypto 2.0" jer gradi još jedan sloj na vrhu postojećih finansijskih sistema, uključujući i kripto i fiat. Hajde da pogledamo kako sve radi, i da li Ripple može biti uspješna priča u nastajanju.

Ripple je Decentralizirana Exchange

Ripple je open-source, decentralizirana razmjene koji omogućava korisnicima da trguju praktično ništa od vrijednosti jedni s drugima - Bitcoin, Litecoin, dolara, eura, zlatne poluge, šta god to. Pod pretpostavkom da dva korisnika veruju jedni drugima i dogovore o uslovima transakcije, sve se može trgovati sa bilo šta drugo.

Na primjer, ako Bob želi trgovati 450 dolara za Mary 1 BTC, što se može učiniti izravno ako su oba korisnika slažu i vjerovati jedni drugima. Ali šta ako Mary želi eura umjesto dolara? Onda je Ripple mreža će automatski tražiti za evro-trading posrednik između Boba i Mary. Bob je 450 USD može pretvoriti u 320 eura, koji se potom daje Mary za nju 1 BTC. Ovaj proces može uključiti što veći broj posrednika i različitim valutama koliko je potrebno da završi trgovine, a sve se događa ispod haube prema Ripple protokol.

Ovi trgovine su snimljeni na javnom knjizi zajednički na cijeloj mreži, slično kako Bitcoin je blockchain radi. Međutim, dok se blockchain traje do 10 minuta u potpunosti provjeriti transakciju, Ripple mreže traje samo 2-5 sekundi. Ovaj put kratak čekanja se postiže kroz proces konsenzusa, a ne oslanja na minersto provjeru transakcije, kao što je to slučaj sa Bitcoin.

Gateway u Ripple mreže

 

Iako je sama Ripple protokol je decentralizovana, to je zavisno od entiteta poznat kao "kapija", koje služe kao ulazne i izlazne tačke za korisnike i njihov novac. Gateway u suštini djeluje kao posrednik između banci korisnika i Ripple mreže, slično kako Coinbaseis posrednik Bitcoin. Ovo je mjesto gdje know-your-kupca i anti-pranja novca zakoni dolaze u igru, kao potencijalni Ripple korisnici moraju osigurati identitet i dokaz-of-residence dokumenata pre nego što se odobri gateway. Kada se to dogodi, korisnik može umetnuti sredstava Ripple mreže i početi trgovanje. Gateway ponovo će biti potrebno kada korisnik želi da se povuku sredstva u svoje banke.

Trenutno postoji samo nekoliko Ripple gateway gore i trčanje, ograničavanje mogućnosti da potencijalni korisnik za ulazak u mrežu. Najviše dobro poznate i pouzdane gateway u ovom trenutku je Bitstamp, što će omogućiti transfer USD, BTC, EUR, GBP, JPY, AUD i CHF na Pulzacija.

Ripple je Native Valuta: XRP

Iako je Ripple mreže je samo protokol, ona ima svoju vlastitu native valuta zove XRP, ili alternativno, talasanje. Ovi se može trgovati na razmjeni kao i svaka druga jedinica vrijednosti, ali za većinu situacija nisu potrebni. Vratimo se na primjer sa Bob i Mary - pretpostavimo da ne postoji niko ko nudi eura za Marije Bitcoin, i nema nikoga nudi Bitcoin za Bob dolara. The Ripple mreža je u stanju da završi trgovinu jer ne postoji lanac kompatibilnih trgovaca. Ovo je mjesto gdje XRP dolazi u - djeluje kao mazivo za cijeli sistem, pružajući likvidnost gdje inače ne bi bilo ništa. U tih nekoliko slučajeva u kojima nema dovoljno ljudi da završi lanac trgovine, XRP se koristi za popunjavanje rupe.

Iako je ovo inovativni dodatak projektu kao Ripple, ona je izazvala kontroverze u matične organizacije. Ripple Labs i dalje kontrolira većinu XRP, iako je oslobođen značajan iznos preuzeti na rani od valovitost. Na taj način, XRP je kao pre-minirano altcoin, i kupuju u Ripple mrežu znači imati vjeru da su kreatori neće uništiti projekt otpuštanjem previše XRP odjednom ili premalo otpuštanja i lišavajući mreže likvidnosti. Dovoljno samo je potrebno da se efikasno namazati transakcije i zadržati Ripple glatko.

Je Ripple uspjeh u nastajanju?

Iako nije bez svojih mana - uključujući tričavih broj gateway i native valutu koja je prethodno minirali - Ripple drži značajan obećanje kao decentralizirana razmjene koji može brzo i efikasno razmjenjuju različitih valuta međusobno. U tom smislu, Ripple je kao kišobran mrežu koja može obuhvatiti Bitcoin, altcoins, fiat valute, pa čak i fizičke imovine kao što su zlato i srebro. Ako projekt uspije - i uspjeh u potpunosti zavisi integritet gateway i upravljanje Ripple Labs od XRP - onda Ripple mogao vrlo dobro revoluciju globalne finansijske mreže.

Ažuriranje: Dana 22. Maja, Ripple suosnivač Jed McCaleb je najavio da će biti prodaje njegove od 9 milijardi XRP udjela u Ripple mreži, tako da je cijena XRP bilježio značajan pad. Osim toga, član uprave Ripple Jesse Powell dao ostavku na positionover nedostatak povjerenja u smjeru kompanije. Njegovo mišljenje o kompaniji su se sastali sa prekidu i-odustajanje pismo od Ripple Labs koji optuženi Powell pokušava da sabotira kompanija po timing je ostavku uz McCaleb je XRP rasprodaja. Powell prkosio reda prekid i-odustane, rekavši da su njegove originalne izjave činjenične i da on nije u dosluhu sa McCaleb. Powell tvrdi da je dodjela Ripple Labs od XRP, posebno izvršni direktor Chris Larsen, bio je u osnovi fer.

Povezane vijesti


Post Altcoin

Bitcoin i Budućnost Novca

Post Altcoin

4 jednostavna koraka za prihvatanje bitkoina u vašem poslu

Post Altcoin

Porast Potkovina

Post Altcoin

Šta je Feathercoin

Post Altcoin

Lex Kriptografija, Bitkoin i Revolucija otvorenog bazara

Post Altcoin

Beta pregled - Reddcoin Social Wallet sa integracijom društvenih mreža

Post Altcoin

Anonimne kriptokutencije: njihova istorija je kratka

Post Altcoin

Korak po korak vodiča za paljenje sopstvenog Bitcoin čvora

Post Altcoin

Šest ideja Bitcoin i Altcoins trebaju obuzimati dio I

Post Altcoin

Prodajte Litecoins sa Paypal-om za gotovinski USD ili EUR

Post Altcoin

Sex i Single Bitcoin

Post Altcoin

Kako napraviti novac sa bitkoinom - studije slučaja 99Bitcoins