Šta je Peercoin? Hibridna kriptocurrency | Bosnian.Lamareschale.org

Šta je Peercoin? Hibridna kriptocurrency

Šta je Peercoin? Hibridna kriptocurrency

Uveden u avgustu 2012. Godine, Peercoin (PPC) je jedan od najstarijih altcoins u kriptovaluta zajednici i glavni konkurent Bitcoin. Nastala je Scott Nadal i Sunny King, jedan anonimni programer koji je stvorio Primecoin. Peercoin je bio prvi kriptovaluta kombinovati proof-of-rad i dokaz-of-udjela u hibridni sistem koji se bavi Bitcoin slabosti dok istovremeno koriste manje energije.

A Zelena alternativa

Bitcoin je kritikovan zbog teških potrošnje resursa, kao što brže i potrebni su brže mašine zaraditi isti iznos novca kroz blok nagrade. Trenutno Bitcoin mreži troši oko 150.000 $ vrijedan energije u jednom danu, i zato je mjerljiv pritisak na ekoloških resursa.

Peercoin ima drugačiji pristup, koristeći hibridni algoritam koji na početku koristi dokaz-of-rada, ali postepeno prelaze proof-of-akcija kao mreža raste. Umjesto vođenja generacije novčić isključivo u rukama rudara, u Peercoin mreže prenosi opterećenje na ljude koji jednostavno posjeduju Peercoin i pokrenuti klijenta na svom računaru. Tako je termin "proof-of-akcija" doslovno znači da se nagrađuje korisnika koji održavaju ulog na mreži, a samim tim i održavanje same mreže.

Jer Peercoin koristi znatno manje energije nego Bitcoin, ona se reklamira kao održiv i ekološki prihvatljiv altcoin. U stvari, od januara 2014. Godine, Peercoin mreža koristi samo 30% energije koja Bitcoin koristi. Ova frakcija se predviđa da će dodatno smanjiti tokom vremena kao Peercoin Prelazi više proof-of-akcija.

Kovanje: Peercoin je unutarnji sat

Proces stvaranja nove kovanice i osiguravanju mreže u sistemu proof-of-akcija se zove "kovanje". To se može učiniti svako radi punom čvor, a vjerojatnost rješavanja bloka određuje koliko Peercoins su sjedi u novčaniku za najmanje 30 dana. Ove kovanice koje su sjedi za najmanje mjesec su samo kovanice koje računa kao "akcija" u mreži. Jednom kovanice se prenose na novog vlasnika, njihov unutarnji sat se vraća i još 30 dana mora proći prije nego kovanice mogu se koristiti kao ulog ponovo.

Nakon što je došao do tog 30. Dana, međutim, kovanja moć zapravo povećava svaki dan nakon toga za još dva mjeseca. Nakon što je 90. Dan dodaje, kovanice u suštini zaustaviti starenje i dalje biti iskovan po istoj stopi. U suštini Peercoin mreže incentivizes ljude da drže novac za najmanje 3 mjeseca i snažno obeshrabruje potrošnje. Proces kovanje nagrađuje one koji zadržavaju alata za kovanje: sebe kovanice. Najveći dobrotvora Peercoin su oni koji imaju mnogo toga, kao i za duži vremenski period.

Zaštite od inflacije

Kao još jedan ugrađeni u korist proof-of-akcija, korisnici Peercoin su nagrađeni 1% kamata godišnje za održavanje njihovog udjela na mreži. Ovaj mehanizam je kao kamata na štednju, ugrađen u sam novac. Ovo incentivizes ljude da ostanu na mreži bez upotrebe višak energije, ali i polako napuhuje novčane mase.

Ova stopa inflacije od 1% zapravo suprotstaviti donekle pametan korištenje 0.01 PPC naknada po transakciji. Umjesto slanja naknada za rudare kao u Bitcoin mreži, Peercoin zapravo uništava naknade i uklanja ih iz novčane mase u potpunosti. Dakle, malo Peercoin nestaje sa svake transakcije koja se javlja - stvarajući deflacije funkciju.

Paralelni mehanizmi 1% godišnje kamate i 0.01 PPC naknadu transakcije rade zajedno stvoriti zanimljiv dinamičan ne vidi u drugim altcoins. Peercoin je u suštini je napravljen da obeshrabri česte transakcije i ohrabriti gomilanja. Stoga bi Peercoin biti nepraktično kao plaćanja platforma, što njena svrha znatno razlikuje od drugih kovanice koje su transakcije prijateljski.

Sigurnost od 51%

Još jedna prednost Peercoin inovativni dokaz-of-ulog hibridnog sistema je u tome što je mnogo skuplje za obavljanje 51% napada - ranjivost koja Bitcoin je kritikovan zbog. Napadač bi teoretski treba da dobije 51% od ukupnog heširanja moć Bitcoin rudari kako bi stekli moć dvostrukog potrošnje, i ovaj rizik je izgledao vrlo stvaran u prošlosti kada su određene BTC rudarski bazeni učinio pristup 50% hashing snage.

Peercoin ukida taj rizik iako je hibrid dokaz-of-rad i dokaz-of-akcija sistema. Ne samo da bi napadač je potrebno 51% rudarskog moći, ali i 51% od novca koji imaju aktivnu udjela u mreži. Na Peercoin sadašnji tržišna kapitalizacija, ovaj poduhvat će koštati oko 25 miliona $ - što je 51% napad nevjerojatno skupe i puno manje šanse da se desi nego na Bitcoin mreži.

Kao što je ranije spomenuto, samo kovanice koje su sjedi za najmanje 30 dana, može se koristiti za kovanje i osiguravanje mreže. Za nekoga da izvrši 51% napada na Peercoin, oni ne bi samo potrebno da kupi 51% od novca, ali onda čekati cijeli mjesec prije nego što može da ugrozi mrežu. U izuzetno malo vjerojatnom slučaju da se to dogodi, korisnici Peercoin će vidjeti da dolazi i imaju 30 dana da reaguje.

Peershares: Decentralizirana Dionice

Peercoin je razvoj zajednica aktivno je rezultiralo Peershares, nova aplikacija izgrađena na vrhu postojećeg koda mreže. Projekt je prvi predložio je u septembru 2013. Godine developer Jordan Lee i počeo da dobija na snazi ​​u siječnju 2014. Godine više programera skočio na brodu.

Peershares je zamišljen kao decentralizirana rješenje za kompanije koje žele da izdaju dionice i dividende, bez potrebe da se oslanjaju na treće strane zaliha trgovac. Svaka poslovna bi pretvoriti određeni iznos Peercoins u potpuno novi blockchain koji predstavlja sve dionice te kompanije. Novi blockchain sada može biti podijeljen između dioničara, omogućava kompaniji da podigne novac i na kraju pitanje dividende.

Peershares je još uvijek u početnoj fazi, sa osnovnim razvoj nastavlja u doglednoj budućnosti. Ali postoji opipljivo uzbuđenje iza projekta Peershares, a neki programeri su zapravo pomak fokus daleko od Peercoin u korist svojih rođaka zaliha osnovi. Vrlo je moguće da će Peershares biti prvi uspješnu provedbu akcija u kriptovaluta.

Prostora za rast?

Trenutno Peercoin ima skoro 50 miliona $ tržišna kapitalizacija, što je četvrti najpopularniji kriptovaluta u smislu čuvaju bogatstva. Međutim, to je još uvijek manje od 1% Bitcoin je tržišna kapitalizacija od 6,7 milijardi $. Postavlja se pitanje: da li je Bitcoin stotinu puta vredniji od Peercoin?

Očito, dinamika tržišta su kompleksni i postoji bezbroj faktora u igri u vrijednosti kriptovaluta. Ali, to je sasvim jasno da je Peercoin mreže energetski efikasnih i neverovatno siguran protiv 51% napada, što ga čini jednim od najvećih održivih i pouzdan cryptocurrencies na tržištu upravo sada.

Ali ekonomija je ugrađen u Peercoin čine ga atraktivnim samo za dugoročno gomilanja, a ostaje da se vidi da li je to funkcija ili bug u očima zajednice u cjelini. Za sada, prostor će se verovatno nastaviti da dominira transakcija-centric kovanice kao Darkcoin, Litecoin i Bitcoin.

Povezane vijesti


Post Altcoin

Multisig: početni vodič

Post Altcoin

Šta je Ripple? Pogled iznutra Crypto 2.0

Post Altcoin

Bratislava podzemna stanica koja prihvata Worldcoin Dok WDC savez pokreće revolucionarnu izdanju novčanica Drunk Turtle

Post Altcoin

Kako analizirati cijenu Bitcoin-a kao pro

Post Altcoin

Intervju: Brandon Kurtz iz Vertcoin sportiste

Post Altcoin

Kako kupiti NEM (XEM) - početni vodič

Post Altcoin

BTC-e: Bitcoin Exchange sa mješovitim FOREX & Altcoins

Post Altcoin

Porast Potkovina

Post Altcoin

7 Bitcoin pesama koje će slušati pre 2013. godine je gotovo

Post Altcoin

4 jednostavna koraka za prihvatanje bitkoina u vašem poslu

Post Altcoin

Predstojeće bitkoinske viljuške 2018. - Evo šta treba gledati

Post Altcoin

Kako se menjaju Bitkomini: jednostavan vodič za početnike