Bitcoin Whiteboard utorak - Put od slanja za prijem | Bosnian.Lamareschale.org

Bitcoin Whiteboard utorak - Put od slanja za prijem

Bitcoin Whiteboard utorak - Put od slanja za prijem

Današnja tema je put Bitcoin iz "pošalji" na "dobiti". U ovoj epizodi, mi ćemo ići preko upravo ono što se događa na jedan Bitcoin od trenutka kada je pogodio gumb "pošalji" u novčaniku dok se ne dobio na drugom kraju.

Nadam se, kada završimo ovu lekciju, da ćete imati dobro razumijevanje o tome kako Bitcoin mreže radi i kakva je uloga svakog konkretnog igrač u Bitcoin ekosistema. Dakle, počnimo!

Put od poslati dobiti ima 3 dijela: Potpisivanje, emitiranja i potvrđuje. Počnimo sa prvim dijelom - potpisivanje.

Kada sam pogodio gumb "pošalji" u mom Bitcoin novčanik, ono što ja zapravo radim je govorio moj novčanik:

"Hej novčanik, želim da pošaljem 1 Bitcoin mom prijatelju Steve. Ovdje je Steve Bitcoin adresu. "

Novčanik, kao odgovor, stvara poruku transakcija sadrži informacije o meni, pošiljatelj (Steve), primaoca i iznos koji se šalje (u ovom slučaju, jedan Bitcoin).

Nakon toga, novčanik proizvodi jedinstveni digitalni signaturefor ovu poruku matematički to miješanje sa svojim privatnim ključem.

U našoj prethodnoj lekciji, ja sam razgovarao o konceptu privatnog ključa. To je u osnovi dugi niz slova i brojeva koji se ponašaju kao "password" za svoj Bitcoine. Ko god zna moj privatni ključ ima kontrolu nad mojim Bitcoine.

Digitalni potpis je način da se dokaže da sam ja vlasnik privatnog ključa na moje Bitcoin koristeći samo moj javni ključ koji nemam problema izlaganje, tako držim privatni ključ, pa, privatno.

Također, digitalni potpisi su različiti svaki put kada se prijavite transakcije - to je razlog zašto su još sigurnije nego pravi potpis jer su jedinstveni za svaku transakciju. Dakle, ako sam poslati Steve jedan Bitcoin danas, a zatim još jedan Bitcoin sutra, svaki od tih transakcija će imati drugačiji digitalni potpis.

Nakon potpisivanja poruku transakcije, novčanik zatim grupe potpis, zajedno sa mojim transakcija poruku, u malu datoteku. Ovo zaključuje naš prvi korak potpisivanja.

Sada možemo preći na sljedeći korak - emitovanje.

U koraku radiodifuzije, novčanik počinje slati datoteke na drugim računalima koja imaju kopiju blockchain. Ovi računari su poznati kao čvorova. Svaki čvor koji prima datoteku potvrđuje da je to legalno. To je u osnovi u potrazi za vidjeti da sam zapravo imaju sredstva želim provesti i da je moj potpis odjavi, baš kao bankar će provjeriti stanje na vašem računu prije brisanje svoj ček.

Jednom moj dosije je potvrđen, to je onda prenosi na druge čvorove u mreži da ponovite ovaj proces.

Kada čvor primi datoteku, ona ga drži u holding području zove Mempool. U Mempool, skraćeno memorije, je prostor posvećen za važi ali još uvijek nepotvrđena transakcija.

Kada je poruka transakcija pronalazi svoj put do Mempool različitih online čvorova na mreži, možemo reći drugi korak emitovanja je službeno završen.

Sada želim da se brzo pauzu i razgovarati o statusu naših transakcije u ovom trenutku. Kako bi se zapravo vidi šta se dešava sa našim transakcije dok se čini svoj put duž Bitcoin mreže, možemo koristiti blok Explorer.

Blok Explorer je alat, obično u obliku web stranice, koja vam omogućuje da pretraživanje i navigaciju kroz blockchain. Koristeći blok istraživač, možete provjeriti balans različitih Bitcoin adresa, transakcije staze i dobiti razne statistike o mreži.

Dakle, u ovom trenutku, ako pogledamo naše transakcije kroz blok istraživač, vidjet ćemo da je označen kao "nepotvrđenim", što znači da je emitovan na mrežu i da je njegovo digitalno potpisivanje provjeriti, ali to još uvijek nije dio blockchain. Ova vrsta transakcija se naziva ponekad kao nula potvrdu transakcije.

Nepotvrđenih transakcija treba tretirati kao ime implicira - potvrđeno. To znači da je transakcija i dalje mogu da se otkazuje, a nema garancije da će ikada ući u blockchain. Ako ste prijem robe za plaćanje učinjeno u Bitcoin, nikada prihvatiti nepotvrđenih transakcije kao dokaz o uplati.

Sada možemo sada preći na završni korak - potvrđuje naš transakcije.

Ako ste gledao našim prethodnim lekciju o Bitcoin mining, onda već znate da rudari grupa transakcije zajedno, što znači da uzme tih fajlova sede u Mempool, grupa ih zajedno i stvoriti blok transakcija.

Postoji granica koliko transakcije mogu se ubaciti u svaki blok. Stoga, rudari će obično pokupiti transakcije koje imaju najviše naknade rudarstva u prilogu ih prvi.

Rudari će potom međusobno se nadmeću kako bi se njihov blok u blockchain.

Rudarski konkurencija se temelji na matematičkim proračunima, a rudar sa najviše računarske snage će imati najbolje šanse za pobjedu. Jednom rudar izbacio konkurenciju i dobija blok u blockchain, sve transakcije koje su bile u tom bloku će se smatrati potvrđena.

U osnovi, rudari pišu istoriju knjigu Bitcoin transakcija, a ko god da pobedi na takmičenju dobija pisati sljedeću stranicu.

U prosjeku, novi blok transakcija će biti miniran, ili je umetnut u blockchain, svakih 10 minuta. Imajte na umu da je to u prosjeku. Ponekad ćete dobiti 2 bloka potvrdio roku od 1 minuta, a ponekad može biti potrebno više od jednog sata.

Ako je blok miniran sa svojim transakcija u njemu, da ćete primijetiti da će sada pokazati u bloku istraživač kao da ima jedna potvrda. Kako se sve više i više blokova kasnije dodao, broj potvrde će rasti.

Mislite o tome kao zgrade blokova sa našim bloka na samom dnu. Svaki dodatni blok postavljen na vrhu vlastite bloka otežava ukloniti. To je razlog zašto se to obično predložio čekati najmanje 6 blokova prije nego što s obzirom na transakcije u potpunosti potvrdio bez ikakve šanse za otkazivanje.

To je to! Naša transakcija se sada u potpunosti potvrdio i dobio.

Nadam se da sada imate bolje razumijevanje o tome kako Bitcoin mreža radi. Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja o tome šta smo pokriveni, slobodno ih ostavite u komentarima ispod teksta.

Nadam se da ste uživali u ovoj epizodi Bitcoin Ploča utorak i vidimo se... U malo.

Povezane vijesti


Post Altcoin

4 razloga zbog kojih je koša revolucionarni Bitcoin novčanik

Post Altcoin

Kako analizirati cijenu Bitcoin-a kao pro

Post Altcoin

Dogcoin accepted by Twitch.tv!

Post Altcoin

Reddcoinova revolucionarna promena: Dokaz brzine udjela (PoSV)

Post Altcoin

Kako kupiti Monero u 3 jednostavna koraka: početni vodič

Post Altcoin

Potvrđena preliminarna istraga SEC-a za GAW rudara i propušta informacije

Post Altcoin

Kako dobiti svoj prvi Bitcoin danas

Post Altcoin

6 Bitcoin tutorijala vrednih čitanja

Post Altcoin

Anonimnost kriptokutencija Deo I - Postojeći protokoli i Zerocoin

Post Altcoin

Kako kupiti cardano (ADA) u 3 jednostavna koraka: početni vodič

Post Altcoin

Kako generirati Bitcoine iz vašeg kućnog računara

Post Altcoin

PGP šifrovanje - početni vodič