Multisig: početni vodič | Bosnian.Lamareschale.org

Multisig: početni vodič

Multisig: početni vodič

Multisig: da tehnologija koja svi pričaju o Bitcoin forumima. Zvuči super, čini novčanike sigurnije, omogućava više predmeta korporativne upotrebe, čini nevjeran escrow / arbitraža je to moguće, i uglavnom rješava mnogo problema. Ali stvarno, šta je to i kako se koristi?

Hajde da se iskopa i isprlja: kako Bitcoin novčanike rade za potrebe ovog članka i bez previše komplikovano, može se reći da Bitcoin nisu zapravo preselio između adrese, nego su uvijek samo sede u? nevidljivi svod. Isto tako, umjesto da ih šalje, vi zapravo samo promijeniti brave.

Na primjer, kada se Alisa čini jednostavan, normalan Bitcoin transakcija Bob, ona je zapravo samo uklanjanje joj bravu iz trezora s njom ključ i stavljanje Bob je katanac na vrata (koja Bob kasnije može ukloniti sa svojim ključnim i tako dalje).

Ako ste pročitali moj članak o PGP (posebno dio oko asimetrične kriptografije), to može učiniti više smisla: bravu je javni ključ, a ključ je privatni ključ. Svako ima kopiju brave Bob, tako da oni mogu šifriranje šta žele za njega. Ili, u ovom slučaju, zaključajte Bitcoin za njega, a samo Bob ih može otključati sa svojim privatnim ključem.

Do sada, to je prilično jednostavno. Počinje da postaje stvarno super kada mislite o kompliciranije brave. Vidite, Bitcoin ima skript languagebuilt u koji vam omogućuje da dizajn svih vrsta brava. Možete napraviti brave koje nisu zaključana, tako da svatko može otvoriti trezor bez ključa. Ili brave da je samo zaključava nakon određenog iznosa novca staviti u (tako da možete crowdsource Bitcoine). Ili bravu koja se ne može otključati prije određenu količinu blokova nalaze se (recimo, na primjer, kada dijete navrši 20 godina).

Unesite multisig (skraćeno za multi-potpis), brava koja se otvara samo sa dovoljno ključeva, od niza predefinisanih ključeva. Recimo da je Alice, Bob i Charlie sve žele da otvore neki posao zajedno i ulagati neke od svojih para. Ali nijedan od njih zapravo žele samo jedna osoba da ima privatnih ključeva za taj novac. Tako da svaki dobije jedan ključ i koristiti multisig novčanik koji zahtijeva dva od tri od tih tipki. Na taj način nijedan od njih ne može bježati sa samo novac, ali isto tako ne treba sve tri od njih platiti trošak. Na primjer, ako Alice želi da radi sa novcem, ona ne može, jer ona ima samo jedan ključ. Ali ako Bob nedostaje i Alice i Charlie želite platiti trošak, oni to mogu sa svoje dvije tipke (od tri).

Multisig ne mora biti dva od tri - to može biti gotovo bilo kojoj kombinaciji. Razmislimo nekoliko kombinacija i neke primjere kako ih koristiti.

    • 1 od 2: Par želi da imaju zajedničku računa i oni veruju jedni other.They i dijele isti novac dok koristite svoje posebne novčanik.
    • 2 od 2: dva faktora autentifikacije za tebe money.You zadrži jednu tipku na računaru i drugi tipku na telefonu. Kad god želite da troše novac, morate koristiti oba.
    • 2 od 3: nevjeran arbitraža / escrow. Neko želi da kupi proizvod od nepoznate osobe na internetu, ali ne mogu da verujem mu. Kupac i prodavac dogovore o arbitra koji će im pomoći u slučaju spora. Svaki od njih dobiti jedan ključ od tri, a kupac šalje novac na dva od tri adrese između tri od njih. Ako se proizvod isporučuje i ne postoje problemi, kupac i prodavac može koristiti svoje dvije tipke da biste oslobodili novac prodavatelju. Ako postoji spor, arbitar pomoći kupac dobiti povrat novca ili pomoći prodavaču da oslobodi sredstva. Na primjer, Bitrated.
    • 2 od 3: Safer papir wallets.Instead da imaju jedan ključ sa izlazom na sav novac, zašto ne bi to dvoje? Treći ključ je backup u slučaju da izgubite jedan od druga dva. Na primjer, zadrži jednu tipku na telefonu, još jedan ključni gdje bi držiš papir novčanik, a treći ključ sa pouzdanog člana porodice.
    • 4 od 7: Tvrtka odbor directors.Suppose korporacije ima upravni odbor koji žele posjedovati kontrolu rezervi korporacije, umjesto poverenja njihovog upravljanja izvršnim za rukovanje sav svoj novac. Odbor direktora može odlučiti da je većinom glasova (četiri od sedam) bi trebalo biti dovoljno da delegiraju sredstava za izvršnog menadžmenta.

Svi ovi primjeri bi tradicionalno potrebna finansijska institucija ili treće strane da posreduje, ali sa Bitcoin, sve je programiran direktno u plaćanja i osiguran Bitcoin mreže. To je razlog zašto Ja osobno naći multisig tehnologiju da bi neke od najimpresivnijih radnog koncepata koji postoje u Bitcoin danas.

Prvi koraci sa multisig: Puna korak-po-korak vodič slika

Povezane vijesti


Post Altcoin

Kako kupiti NEO u 3 jednostavna koraka: početni vodič

Post Altcoin

Kupite Peercoin sa Paypal-om ili kreditnom karticom

Post Altcoin

Reddcoin Social Broadcast

Post Altcoin

Bitcoin Whiteboard utorak - postanite stručnjak za sigurnost za Bitcoin

Post Altcoin

6 Koraci za procenu da li je alternativna kriptocurrency vredna investicije

Post Altcoin

Darkcoin je dodao u Darknet Market Market

Post Altcoin

Kako kupiti Namecoin (Paypal, kreditna kartica, Cash) - 100% sigurno i jednostavno

Post Altcoin

Dnevni izveštaj o Bitcoinu: BitFury Capital Invests u BitGo, KnCMiner zatvara seriju investicionih serija od $ 14M i još mnogo toga

Post Altcoin

Kako dobiti svoj prvi Bitcoin danas

Post Altcoin

Kompletan vodič za korištenje Bitcoina anonimno u celom Vebu

Post Altcoin

State of Dogecoin

Post Altcoin

Ripple Implosion