Šta je Blockchain tehnologija? | Bosnian.Lamareschale.org

Šta je Blockchain tehnologija?

Šta je Blockchain tehnologija?

The blockchain! To možda zvuči kao srednjovjekovni građevinski stroj, ali to je zaista nova vrsta distribuiranih digitalnih knjigu, na čelu modernog računarstva.

Verovatno ste čuli mediji opisuju blockchain kao što ste možda i čuli da velike banke su zainteresovani za korištenjem blockchain "tehnologije pokreće Bitcoin." - ali samo po sebi nije Bitcoin. Dakle, ako blockchains nisu Bitcoin, šta su oni?

Počnimo na početku, sa inventionof u blockchain. "Satoshi Nakomoto" je pseudonim misterioznih tvorac ove tehnologije, čije pravi identitet ostaje nepoznat do danas. Satoshi pušten blockchain tech javnosti u 2009. Godini, kao slobodna Bitcoin softver i tehnički "bijeli papir" opisuje sistem.

Revolucionarni sistem Satoshi omogućava otvorene kompjuterske mreže za stvaranje i podijeliti vrijedne podatke, bez centralnog autoriteta da podatke sinhronizovani i precizan. To je razlog zašto blockchain se ponekad naziva distribuirati ili "decentralizirana knjizi." To radi u strogo peer to peer način, slično modernom file-sharing sustavima kao što su BitTorrent.

Dakle, ako Bitcoin trguje kroz javnu knjigu knjigu, blockchainis mehanizam koji drži sve na istoj stranici i sprečava računovodstva greške, slučajno ili namjerno.

Ova decentralizirana mreža architectureis jedan od nekoliko tehnologija koje Satoshi spojeni zajedno kako bi stvorili blockchain tehnologiju. Javnog ključa cryptographyis drugi element. Ova tehnika se koristi za šifriranje ili dešifriranje informacija, bez potrebe učesnika prvog dijeljenje, a zatim održavanje tajnosti kod.

Treća i konačna element je dokaz-of-work hash, koji služi kao dokaz da je izvršena pomoću kompjutera. Satoshi nije izmislio bilo koji od ovih tehnologija, ali kombinujući ih, stvorio je jedinstvenu sintezu zove blockchain. Srećom, u-dubina znanje o ovim doprinosi tehnologija nije potrebna za razumijevanje naše pregled blockchain. Samo imajte na umu da su oni važni brzina u digitalnom mašineriju blockchain.

Prve primjene Satoshi je blockchain tehnologija je, naravno, monetarne; njegovu stvaranju sigurnog online knjigu koja prati vlasništvo "digitalne zlato" poznat kao Bitcoin. U budućnosti, to je vjerojatno da će blockchains biti kako društvo prati vlasništvo svih vrsta, kao što su dionice, obveznice, imovina djela, pa čak i pravnih ugovora. Ova tehnologija ima ogroman remeti potencijal kroz mnoštvo industrijama.

Ali da se fokusiraju na samo Bitcoin za sada... Kako Bitcoin je blockchain rezultat u prevare dokaz javne rekord koji vjerno bilježi sve transakcije, bez kontrolnog agencija kako bi svi pošteni? I opet, samo šta Isthe blockchain?

Kao što samo ime kaže, blockchain je linearna slijed povezanih blokova. U redu, tako da ono što su blokovi? Odgovoriti na ovo pitanje, moramo ukratko objasniti kako mreža funkcije Bitcoin. Možda ste čuli za Bitcoin rudara. Ako ne, naš prethodni video, "Ono što je Bitcoin Mining?", Objašnjava kako rudarskih radova u roku od Bitcoin.

U osnovi, rudari snimanje svih Bitcoin transakcija u snopove podatke poznat kao "blokova." Ovi blokovi su povezani zajedno u linearnoj sekvenci putem posebnog koda. Svaka transakcija u bloku ide u formiranju ovog koda; krajnji rezultat je snimljen u tom bloku. Narednih blockforms novi kod i uključuje kod prethodnog bloka, a taj proces se ponavlja. Kod-ulančavanje sve blokove zajedno osigurava stalnost prethodne transakcije - ne možete promijeniti informacija u prethodnim blokovima bez također mijenja sve naknadne blokova. Zajedno, ovi povezani blokova čine sve veći javni rekord svih Bitcoin transakcija, poznat naravno kao... U blockchain.

Sada, kada je termin čini malo više smisla, da objasni blockchain u veću dubinu pomoću primjer. Recimo da pošalje neke bitkoine sa svojim prijateljem. Vaša transakcija će biti prenose u cijeloj Bitcoin mreži - svi ćete da se obrati, adresu, pokušava da pošalje ipak više novca za rješavanje B, adresu svog prijatelja.

Ljudi koji vode takozvani "puna čvorovi" - drugim riječima, Bitcoin softver klijenata koji čuvaju kompletan blockchain - brzo će dobiti informacije o vašoj transakciji. Cijeli čvorova onda provjeriti informacije transakciju protiv svoje pohranjene kopiju blockchain. Dakle, puna čvorovi će provjeriti da li adresa Aholds dovoljno Bitcoin da plati određeni iznos za rješavanje B. Oni će također provjeriti druge nove transakcije za verifikaciju Aisn't pokušava da pošalje istu kovanice istovremeno B firme i adresa C ili addressesC, D, E i tako dalje.

Iako ne postoji gornja multiplikator za koliko puta kovanice mogu biti krivotvorene na takav način, da je poseban oblik prevara je poznat kao "dvostruko-potrošnja." Važno je napomenuti da dvostruko provede bili majortechnical problem sprečava pouzdan peer-to -peer elektronički novac - barem dok Satoshi je blockchain rješenje!

Dvaput troši na stranu, vratimo se našem primjeru. Ako je vaša transakcija odobren od strane pune čvorova, to će uskoro biti dostavljen posebnu vrstu pune čvora (a ponekad, vaša transakcija će prvi do posebnih punu čvora). Ovi posebni puna čvorovi imaju priliku da snimi blokove transakcija u blockchain. A ako je pretpostavio da ove posebne čvorovi se nazivaju "rudara", ti bi bio u pravu!

Trenutno, nagrada za prvi rudar riješiti jednadžbe specifične za tekuće transakcijske informacije i tako formira novi blok je 25 bitkoine. To možda zvuči kao puno novca samo za snimanje blokova! Ali, rudarstvo je kako blockchain se održava i osigurana, tako da rudari zaslužuju dobru nagradu.

Bitcoin je blockchain, u kojem rudari takmiče da napiše sljedeći blok za nagradu, poznat je kao "dokaz o radnom" hash. Na Workin pitanje odnosi na hash ili rješavanja matematičkih jednačina koja smanjuje informacije bilo koje dužine fiksne dužine.

Elegantno, Bitcoin prilagođava teškoće ove jednadžbe je, periodično i automatski, kako bi se zadovoljile iznos računarske snage posvećen svoje rješenje. Ove korekcije poteškoća osigurati novi blok je napisano svakih deset minuta u prosjeku. U Bitcoin prvim danima teško je bila niska i blokovi mogu pouzdano riješiti pomoću jednog laptopa. Kao vrijednost Bitcoin porasla, tako je teško što su rudarstvo postaje sve konkurentnije. Danas, rudarstvo obavlja specijalizirane hardver, smještena i hladi u ogromnom podataka centrima, kao što je ova:

Uspostavljanje konkurentnog Bitcoin rudnik košta milijune dolara, a da ne govorimo računa mjesečno za struju! Takav trošak je zapravo poželjno; sigurnost dokaz o radnom blockchains je poboljšan kroz kapitalne investicije raznovrstan asortiman rudara.

Da objasni zašto Bitcoin je nešto zavisi od ekonomskih faktora, hajde da raspakujem kako ove poticaje rade. Zamislite napadač; nazovimo ga "Mike", koji želi da preuzme kontrolu nad Bitcoin mreže da se počini prevaru ili sabotaže. Kao što je otvoreno i bez dozvole mreže, svatko može pridružiti i početi rudarstvu, čak i Mike. Ali pouzdano moći isključiti važi transakcije ili sadrže lažne one u svom "loših blokova", Mike treba kontrolirati majorityof kompjuterske snage usmjerene na Bitcoin i kontrolirati tokom dužeg perioda. Ovo je poznato kao "51% napada."

Ako je uspješan, Mike Možete dvaput provesti kovanice pod njihovom kontrolom ili odbije za obradu transakcija drugih ljudi. Međutim, Mike je u stanju provesti kovanice nisu pod njegovom kontrolom, što znači da ne može ukrasti svoj novac (to uredno sigurnosne funkcije, što onemogućava drugi čvorovi troše svoj novac, omogućen je kroz kriptografije javnog ključa).

Ipak, Mike je napad vjerovatno biti krajnje štetan za vrijednost novca svima. Vrijednost svoj novac će biti ukradeno, ako su svi napušteni Bitcoin zbog akcije Mike. Pa kako da dokaz o radnom blockchains podstiču protiv takve destruktivne ishod?

Postoje četiri međusobno odnose zaštite protiv 51% napad:

Prvo, to bi zahtijevalo Mike kupiti dovoljno rudarstvu hardver prelazi kapacitet svih ostalih rudara - u stalno rastućim cijenama, trenutno procijenjena na nekoliko stotina miliona dolara.

Drugo, kao i sve transakcijske podatke o blockchain je javna, akcije Mike će uskoro biti primijetio. Bitcoin je cena bi pasti kao rezultat, čineći hardvera ulaganja napadača neprofitabilne u kratkom roku.

Treće, matematička jednačina koji rudarstvu hardver je posebno dizajniran za rješavanje može se mijenjati u odgovoru, trajno otključavanje napadača. To čini hardver investicija Mike praktično bezvredna, iako isto važi i za iskren rudare kao dobro.

Četvrto, ako iskreno rudari povrati kontrolu nad mreže, blockchain može se vratiti na prethodno stanje prije nego što je došlo do napada 51%. Transakcije napadača bi, dakle, da se preokrene, iako tako bi svi pošteni transakcije koje su se dogodile unutar minirali blokira napadača. Manje destruktivno, blokovi mogu se mijenjati da isključi transakcije samo napadača.

Sigurnost dokaz o radnom blockchains proizlazi iz ovog kompleksa međusobnog softver, hardver i ekonomskih poticaja. A dokaz o radnom blockchain bez mnogo rudar ulaganja, kao što je pronađena u nekoliko altcoins, nalazi se na daleko veći rizik od 51% napada. Ovaj viši nivo sigurnosti je jedan od razloga zašto Bitcoin je mnogo vrednije od alternativnih kovanice.

Govoreći o altcoins, možda ste čuli da su neki od njih, kao što su Peercoin, koristite "Dokaz ulog" blockchains. Umjesto da proširenje računarske resurse za rješavanje i pisati blokova, dokaz o Ulog sistema dati novčić nosioci priliku da napiše sljedeći blok. Njihove šanse da se to uradi je proporcionalan veličini njihove imovine, drugim riječima svoje finansijske stakein medalje. Akteri više novca kontrolirati, to je veća njihova šanse za primanje nagrada novčić za pronalaženje sljedeći blok. U Dokaz o Ulog sistema, pojam "kovanja" se koristi umjesto rudarstva.

Definitivno postoje prednosti i mane za obje vrste blockchain, sa daljnjim modifikacijama i hibrida pod stalnom razvoju. Moguće je čak za kovanice za prebacivanje iz jednog sistema u drugi, kao i kod Ethereum i Bitshares. Iako Dokaz Ulog sistemi zahtijevaju mnogo manje energije i hardver potrošnje, to dolazi po cijenu veće centralizacije. Na primjer, da se ograniči podložnost Peercoin je blockchain do prekida, jedan programer redovno izdaje takozvani "punktove." Blokovi mogu se mijenjati tek nakon ovih punktova.

U dokaz o radnom sistema, istorijski izmjene zahtijevaju komandom više rudarskih snage nego kumulativnog ukupno utrošena datira iz bloka u pitanju. 51% je minimum udjela potrebno, uz taj procenat raste na 100% kao jedan ide dalje u prošlost. Check-ukazujući kompenzaciju nešto za tehničku sposobnost velikih coinholders da promeni blockchain, withoutacquiring je nedopustivo-skup udio rudarstva moći. Check-pokazujući na taj način štiti duboke istorije Dokaz o Stake lanaca, uz nedostatak, jer jedna osoba ili grupa mora se vjerovati ovom sposobnost kontrolnog punkta.

51% napadi na stranu, da li postoje bilo koji drugi poznat prijetnje blockchains? Nažalost, da, i to je opasnost koja se javlja povremeno kao prirodni rezultat kako rudarskih radova. Međutim, to je opasnost koja može biti namjerno uvedeni kroz kod promjene, što može dovesti do trajnog podjeli Bitcoin mreže. Vidiš, pod određenim uslovima, to je moguće za blockchain da se razilaze u zasebne grane. Takav divergencija je poznat kao "viljušku."

Vratimo se na 51% napad Mike za ilustrativne svrhe. Čim Mike mina neispravnu blok - na primjer, onaj koji šalje identičan novčiće na više računa - u blockchain može odriješiti od tog trenutka nadalje. Oni rudari koji prate standardna pravila će odbaciti blok kao ilegalni. Oni će i dalje raditi na svoju verziju lanca, iz koje je isključena lažne bloka.

Mike će prirodno uključiti svoje lažne blok i temeljiti svoju budućnost blokova na to. Kao Mike kontrolira većinu rudarstva moći u ovom primjeru, Mike blockchain će rasti brže nego pošten. Mike i pošten rudari će biti samo nastale blok nagrade na njihovim lancima, a na moguće propasti korisnika, transakcija zabilježen na jednom lancu neće biti priznata od strane drugih.

Ovo ubrzo rezultira u katastrofalnu situaciju, u kojoj korisnici obustaviti njihove transakcije dok se vilica ne riješi. U takvim uslovima, tržišna vrijednost medalje bi vjerojatno pasti kao rezultat nesigurnosti i haos.

Opće pravilo u dokaz o radnom sistema je da je najduži većina prihvaćena lanac je službeni jedan. Ovo je neophodan smjernica kao male vilice su neizbježan događaj. Ja ću objasniti kako se to radi: zamislite da su dva rudara pronaći novog bloka u otprilike isto vrijeme.

Svaki rudar ima ekonomski podsticaj da emituju svoj novi blok na mrežu, kao ovaj blok sadrži i njihove novčane nagrade. Pretpostavimo bloka svakog rudara je samo pola mreže. A trka sada dešava između njihova dva viljuške. Koji god viljuška dobija svoj sljedeći blok što pre će povući ispred drugih, sve dok postoji jasna pobjednik u smislu uspješnog Dokaz rada. U interesu cementira njihove buduće blok nagrade u konsenzus blockchain, rudari i dalje na lancu gubitnički će brzo migrirati.

Transakcije ekskluzivno za gubitničkoj blockchain, kao i bilo koji blok nagrade rudara, neće se odraziti na osvajanje blockchain tako da je jak poticaj da brzo odrediti i migriraju u lancu pobjedu.

Očekuje se da će svaki takav viljuška biti riješen u roku od 6 blokova, koji bi trebao trajati oko sat vremena s obzirom da novi blokovi su otkriveni u prosjeku svakih deset minuta. Iz tog razloga, preporučuje da se pri primanju plaćanja visoke vrijednosti, korisnici čekati da se transakcija ", potvrdio je" 6 puta - drugim riječima, za još 5 blokova biti slojevita preko bloka sadrži njihovo plaćanje.

Ovo pravilo osigurava dobar balans transakcijske sigurnosti i udobnosti. Za sume niske vrijednosti, ovo pravilo može biti opuštena da pokrije manje potvrde. Nepotvrđenim transakcije, koje su tek biti upisana u blockchain, treba smatrati rizičnim prijedlog, jer oni mogu biti obrnut strane beskrupuloznih učesnika.

Iako viljuške smatraju egzistencijalna prijetnja, to može biti u budućnosti postati neophodno implementirati promjene u Bitcoin-a kod putem sredstava viljušku. Mijenjaju kod na način koji nije kompatibilan neminovno viljuške mreže između klijenata koji nadogradnju i klijente koji nemaju.

Jedan od takvih promjena kod, danas predmet sporenja u Bitcoin zajednice, je povećanje do krajnjih granica blocksize. Možda ste vidjeli ovo pitanje raspravlja u posljednje vrijeme. Suština je da će imati veći blokovi omogućuju Bitcoin blockchain za rukovanje više transakcija u sekundi, ali postoji neslaganje na najbolji način da se to postigne. Direktno mijenjanja kapa izaziva hardfork- ili mreža split između starih i novih klijenata - a drugo rešenje predlaže ograničenje biti prikupljena putem softfork- koji ne podijeliti na mreži.

To će svakako biti zanimljivo vidjeti kako Bitcoin je blockchain razvija u budućnosti; kao prilagođava se povećava na svijetu potreba za pouzdan monetarni sistem bez centralnog emitenta ili drugih pouzdanih trećim stranama. Nadam se da sada imaju bolje razumijevanje onoga što su blockchains i kako rade, kao i njihove prednosti i potencijalni problemi.

Kao što ste vjerojatno primijetili "The blockchain" je vrlo širok predmet koji uključuje puno podtema unutar njega. Samo ako i dalje imate pitanja ih ostaviti u komentarima ispod, a ja ću se potruditi da odgovorim.

Povezane vijesti


Post Altcoin

Analiza: Bill Gates kaže Bitcoin je bolji od valute

Post Altcoin

Kako kupiti Stellar Lumens u 3 jednostavna koraka: početni vodič

Post Altcoin

Kako trgovati Bitkoine i NE Uhapsite

Post Altcoin

Segwit2x, UASF i Moguća viljuška - Evo šta trebate znati

Post Altcoin

Jesse Powell Ripple podneo ostavku

Post Altcoin

Da li je Dogecoin mrtav? Ili će Doge ponovo da ustaje?

Post Altcoin

Bitcoin kao dugoročna investicija

Post Altcoin

4 jednostavna koraka za prihvatanje bitkoina u vašem poslu

Post Altcoin

Dark Wallet Alpha 7 izdanje

Post Altcoin

GAW Rudarska šema je konačno otkrivena

Post Altcoin

Bit-tamo - Potencijal bitkoina, etereuma i Orisi, drugi deo

Post Altcoin

Kratak pregled novčića: Prelazak na 2015. godinu