Objašnjene su osnove bitkoina: MNO iz BTC-a | Bosnian.Lamareschale.org

Objašnjene su osnove bitkoina: MNO iz BTC-a

Objašnjene su osnove bitkoina: MNO iz BTC-a

U moje ranije eseja, Bitcoin Osnove Objasnio je: azbuku BTC, ja sam pregledao niz tema iz "A je za prihvatljivost" sve do "L je za pravne". Danas, ja bih da kažem "M je za... "samo jedna stvar, ali postoje dosta dobri kandidati. Izabrala sam tri od njih.

M je za Multisig, miješanje, i rudarstva

Jedan od važnih otkrića u godinama od David Chaumfirst pionir digitalne gotovine je potreba za mogućnost da imaju više potpisa da potvrdi da je određeni događaj dogodio. U razvoju Bitcoin protokol, Satoshi Nakamoto je bio vrlo svjestan te potrebe. Bitcoinprovides za više potpisa.

Multisig Novčanici

Koristeći funkciju multisignature, možete imati Bitcoin adresu sa nekoliko povezanih privatnih ključeva, tako da vam je potrebno više od jednog od njih da troše sredstva. Možete odrediti koliko ključeva moraju potpisati, a imaju čak ključeve uključena kao želite. Multisig escrow funkcije se nalaze u uslugama koje pružaju kompanije poput Bitratedas i nešto više mainstream stranicama Bitcoin kao Coinbase. Vrlo detaljne informacije o multisig i druge funkcije se nalazi u Bitcoin Developers Guide.

Novčanici featuring multisig uključuju Greenaddress.itand BitGo. Još jedna kompanija sa vrlo aktivan interes za Bitcoin multisig je CryptoCorp. Multisignature novčanici su bili i jedna od glavnih tačaka diskusije u intervjuu Coin podnesku sa Sam Pattersonof Open Bazaar.

Bitcoin Miješanje

Novčić miješanje je tehnologija koja se koristi kako bi se smanjila izloženost vaše privatnosti na javnoj blockchain. Stavljanjem neke bitkoine od drugih korisnika zajedno sa bitkoine trošite, servis za miješanje namjerno zbunjuje trag korisnicima uključeni.

A Bitcoin wiki nudi 15 različitih lokaliteta sa bitcoin miješanje usluga. Naravno, zbog prirode ovih usluga, korisnici mogu imati poteškoća uzimajući bilo obeštećenje ukoliko im uplate nisu proslijeđena po želji. Dakle, caveat emptor - neka kupac čuvajte.

Dark Walletis tehnologija koja parova Bitcoin provodi sličnog iznosa među svojim klijentima, i ko-meša njihove kovanice zajedno prije slanja na primaoca, kako bi isplata teže pratiti na Bitcoin blockchain. U tom smislu, to je nešto kao novčić veš, osim da je funkcija je dio čin pravljenja Bitcoin plaćanja

umjesto posebnog opcionalno korak.

Bitcoin miješanje nužno ima svoja ograničenja. To može kršiti "plaćanje strukturiranje" aspekte neke pranja novca zakonima i propisima. Također, nastavlja da se javnost Bitcoin blockchain. Dakle, ti će imati nešto pojavi na blockchain, da li koristiti uslugu miješanje, ili ne, ako šaljete ili primate bitkoine direktno.

Rudarstvo Bitcoine

Rudarstva Bitcoinhas bila predmet nekoliko nedavnih članaka

Bitcoin će uvijek zahtijevati rudarstvo, jer obrada transakcija je rudarska aktivnost. Bitcoin mining se odnosi na proces otkrivanja, kroz matematiku, sledeći blokova na javnoj blockchain. Rudari su nagrađeni dijelom naknade za transakciju, a dijelom dodavanjem novog bitkoine.

Bitcoin mining Isthe proces računanja hash funkcije za uspostavljanje, kroz dokaz-of-rada, sljedeći blok u blockchain. Bitcoin protokol određuje kako teško će hash funkcija biti baziran na koliko računala su uključeni u rudarstvu. Kompjuter koji je ispravno izračunava hash funkcija potrebnih za uspostavljanje najnovije blok dobija nagradu od naknade za transakciju i određeni broj novih Bitcoin. Svakih nekoliko godina broj novih bitkoine nagrađen kapi dok se ne dostigne ukupno svih Bitcoin ikada biti kreiran. Naravno Bitcoin mining nije za svakoga. Da li Bitcoin mining vrijedi itfor ćete biti zasnovana na mnogim faktorima, i uvek treba obratiti se Bitcoin mining calculatorbefore ulaganje novca u rudarskom projektu.

N je za umrežavanje

Bitcoinuses protokol koji uključuje umrežavanje. Na neki način, Bitcoin postoji jer je internet izmišljen.

Davne 1960. Godine, Agencija za Departmenta Defense Advanced Research Projects želio protokol koji će omogućiti računala u različitim dijelovima svijeta da komuniciraju. Računala u datom zgradi ili kampus zgrada, već su umrežene zajedno u mnogim slučajevima. Često ove mreže uključene jedna velika mainframe server koji pruža računarstvo mogućnosti za mnoge klijent računala ili "terminala." Zadatak, a zatim je bio da se "Inter-mreža" te mreže računala.

Razvijenog sistema da ostvare ovaj zadatak bio je "kontrola Transfer Protocol" (TCP) ili "Internet Protocol" (IP). Na svom najosnovnijem nivou, Internet je protokol dokument, popis specifikacija za kako se nositi različite vrste poruka. Slično tome, Bitcoin, na svom najosnovnijem nivou, je protokol dokument, popis specifikacija za kako se nositi transakcije. To je korisno misliti o platnom prometu kao specijalizovana vrstu poruke.

Bitcoin protokol pronalazi vršnjaka dostavljanjem vršnjačke najavama unutar vlastite mreže. Svaki čvor štedi baze podataka vršnjaka za buduću upotrebu. Na bootstrap ovaj proces, Bitcoin koristi popis od početnog vršnjaka koji su predviđeni ručno ili upita skup ime poslužitelja (DNS) imena domena domena koje imaju automatski ažurirane liste. Bitcoin također ima ugrađen u listu koji se ažurira s vremena na vrijeme u nove verzije softvera. Referentne softver omogućava vam da ručno odredite početni vršnjaka dodavanjem addr.txt u imenik podataka ili preko parametra addnode.

O je za Open Source, i za off-blockchain Bitcoin transakcija

Neka slova imaju više tema od drugih, i O je jedan od tih pisama. Dakle, O je za Open Source, i za off-blockchain Bitcoin transakcija.

Open Source

Jedan od veoma važnih aspekata sigurnosti za korisnike Bitcoin je činjenica da se radi o open source protokol koji se provodi od strane open source softvera. Da bi razumjeli zašto je to važno, morate shvatiti istoriju open source software pokreta, barem nakratko.

Natrag u 1970-ih godina, kada je mikro-računalnoj industriji upravo dolazi u postojanje, većina računara su velike mainframe. Većina računala su u vlasništvu velikih kompanija, univerziteti, ili vladine agencije. Većina tih kompjuterskih sistema radi na konceptu klijent-server, gdje je glavni kompjuter pruža uslugu "glupi" terminala ili, kasnije, mikro-računala. Hardver i softver su uključeni je sve privatne, to je sve bilo u vlasništvu. Mnogo toga je zadržao vrlo tajno, ne samo od strane vladinih agencija koje imaju tendenciju da "klasifikaciju" sve činjenice i koncept kao tajna, ali i kompanije koje žele da zadrže tehničke rub kroz poslovne tajne, kao i patenti i robne marke.

Open source movementbegan kao "slobodan softver" pokreta. Ideja je bila da se neki softver dostupan za besplatno. Besplatni softver nije samo slobodno koristiti, ali i besplatno ažurirati. Do 1980-ih, mnogi kompjuter programeri su zainteresovani ne samo za stvaranje novih vlasnički softver, ali iu razvoju i održavanju besplatnih alternativa u širokoj upotrebi softvera. Programeri konačno određen, u 1990, da je bolji način da se opiše ovaj softver je da ga zovu "open source".

Čak i operativnih sistema koji čine računala uključiti i početi raditi postao open source. Linuxwas prvi operativni sistem open source. Ona se zasniva na operativnog sistema mainframe pod nazivom UNIX. Danas, sve od obradu teksta za upravljanje bazama podataka na web server software open source.

Prednosti open source mnogi. Mnogi programeri su u stanju pogledati izvorni kod i razumjeti upravo ono što je softver radi. Programeri rutinski razgovaraju o problemima sa kodom i kako to popraviti. Programeri koji su jako dobri u pričvršćivanja kod, ili pisanje dobar kod, su visoko smatraju u industriji. Često, razvoj open source koda pomaže novi programer se počela unosan karijere u dizajnu ili implementaciji softvera. Ono što je najvažnije, za sigurnost, ono što je open source softver se lako vidi, shvatio, a prati open source softvera zajednice. Dakle, ne može biti skrivena potprograma radi zlonamjerne monitoringa. Ne može biti dio programa koji šalje svoje korisničko pojedinostima do ogromne baze podataka bez znanja da vas. Sve je na otvorenom, gdje se ona može ispitati, kritikovao, i poboljšana.

Off-blockchain Transakcije

Privatnost, paze korisnik Bitcoin je svjestan da postoji javni blockchain. Ako ste vrlo oprezni da uvijek koriste posebne hash adrese za svaku transakciju, možete, u određenoj mjeri, zaštitite nekim aspektima povijesti transakcije. No, blockchain je tu, na dlanu, a može se analizirati sa svim vrstama računarske snage od strane vladinih agencija, kriminalnih hakera i drugih, u bilo koje vrijeme. Isto tako, postoje inherentna ograničenja na veličinu blokova, što znači da se obrada transakcija ide na određenom brzinom. Dok ova ograničenja mogu se mijenjati u budućim izdanjima od Bitcoincore protokola, za sada imamo granice.

Dozvoljavajući za transakcije off-blockchain, ove kompanije povećanje fleksibilnosti, privatnost i korisnost Bitcoin.

P je za javne

P je za javnost, jer Bitcoin blockchain nije privatno. Iako vam se ponekad ipak pročitati u mainstream štampi o anonymityof Bitcoin, istina je sasvim drugačije. Bitcoin adrese nisu, ipak, dobio Broj socijalnog sigurnost osobe ili drugi broj nacionalnog identiteta. S obzirom na open source prirode Bitcoin protokola, to bi vjerojatno bilo jako teško prisiliti takav identitet mjeru.

Ipak, blockchain je javan. Ta činjenica je, naravno, i prednosti i nedostatke.

Javno blockchain je dostupan i transparentan. Moguće je da se vidi šta transakcije obrađuju od strane rudarskih kompanija, i rudarstvo farme. Moguće je da shvatimo kako Bitcoin ekonomija radi. Blockchain.infoprovides mnoštvo informacija, i grafikoni, o tome šta se dešava u bitcoin ekonomije, uključujući i tržišna kapitalizacija, dnevne transakcije, kao i mnoge druge činjenice. Znamo mnogo o tome kako se bitcoin koristi, i od strane koga, zbog javnog blockchain.

Na dolje strane, moguće je da se ispitaju blockchain kako bi se trag novca iz jednog novčanika u drugu. Moguće je da zna dosta o pojedinačnim korisnicima, posebno ako su objaviti novčanik adresu web stranice ili na društvenim mrežama. Kada je novčanik adresa povezana s jednom osobom, transakcije koje uključuju tu adresu može ispitati. Dakle, to je korisno imati svoj novčanik softver generirati poseban hash adresu za svaku transakciju.

Bitcoin je izuzetno otvoren, transparentan i javnost. Beli papir na kojem je zasnovana, protokola, i kod za jezgru softvera Bitcoin su sve objavljene informacije javnosti. Svako može da vidi šta se dešava sa Bitcoin po sljedećim temama na javnim forumima o ažuriranjima softvera. Postoji čitav segment medija, od kojih Coinbrief je dio, koji izvještaji o Bitcoin ekonomiju. I transakcije koje se odvijaju pomoću Bitcoin su dio javnosti, transparentan blockchain; Baza podataka svake ekonomske događaj u povijesti Bitcoin da se vratimo na samom početku.

Intoduction: A - D | E - H | I - L | M - P

Povezane vijesti


Post Bitcoin

Bitcoin Analiza cena: Tim Draper osvaja aukciju od svile

Post Bitcoin

Šta je 51% Attack - Pojednostavljen Bitcoin Tutorial

Post Bitcoin

Ešli Madison propušta: Šta učiniti kada se suočiš sa Bitkominskom ucenom

Post Bitcoin

Na Bitcoin i Fear

Post Bitcoin

BetChain postaje prvi Bitcoin kazino da ponudi besplatne igre u najnovijem besplatnom turniru u petak

Post Bitcoin

27. april 2015

Post Bitcoin

9. april 2015

Post Bitcoin

Objašnjene su osnove bitkoina: ABC-ovi BTC-a

Post Bitcoin

Bitcoin Mining u 2015. godini: ASICs, Cloud Mining i Difficulty

Post Bitcoin

Ne treba da pokušavamo da uklonimo Bitcoin u postojeće pravne strukture

Post Bitcoin

Bitcoin Mining može biti profitabilniji uskoro

Post Bitcoin

Argentinska centralna banka se plaši bitkoina