Studija: Svileni put je bio promena paradigme u trgovini drogom | Bosnian.Lamareschale.org

Studija: Svileni put je bio promena paradigme u trgovini drogom

Studija: Svileni put je bio promena paradigme u trgovini drogom

Once Upon a Time, Bitcoinwas zloglasne za priključenje na online crnom tržištu svile, što je omogućilo anonimni transakcije kroz korištenje digitalne valute. Je "tamna net" tržište eksponencijalno rasla do oktobra 2013. Godine, kada je naglo zatvorio federalnim vlastima. Međutim, nova studyhas pušten koji analizira uspješan trgovine drogom koja je postojala na Putu svile u završnoj tjedna postojanja.

Pojava anonimnih online tržišta rezultirao je "transformativni" i "paradigma prebacivanje" inovacija u prodaji droge, navodi se u izvještaju. Put svile i drugih tamnih neto tržišta redefinišu šta znači biti uspješan dilera droge - prijetnji, zastrašivanja i nasilje više nije potrebno ili praktične u virtualnom svijetu.

Istraživači tvrde da je ovo važan inovaciju kriminalnih aktivnosti. Dok dobavljači droga srednjeg i visokog nivoa često pribjegavaju nasilnim ratovi u cilju zaštite svoje teritorije, Putu svile je bio prvi primjer nenasilnog "online kliring kuća" - to pruža trgovaca sa sigurne i pouzdane metode za sourcing proizvoda.

Ovo ide protiv zajedničkog percepciju svile kao "eBay za drogu", gdje se mislilo proizvođače da prvenstveno prodati kupcima za ličnu upotrebu. Umjesto toga, istraživači su otkrili da su mnogi svile kupci zapravo bili sami dileri droge. Ove business-to-poslovne transakcije je utvrđeno da čine najmanje trećinu ukupnih prihoda svile a.

Analiza za revoluciju

Studija je provedena od strane Judith Aldridge, profesor prava na University of Manchester, i David Decary-Hetu, naučnik kriminologije na Univerzitetu u Lozani. Koristili su prilagođeni softver web-puzeći za preuzimanje cijele svile web stranice preko tri dana, u septembru 2013. Godine, samo nekoliko sedmica prije nego što federalne agencije zauzeli mjesto i uhapsila njegove navodne operatera, Ross Ulbricht.

Istraživači su otkrili da je veličina svile - u smislu prosječne godišnje prihoda - je povećan sa 14,4 miliona $ sredinom 2012-89700000 $ u septembru 2013. Godine, zapanjujući šest puta veći u popularnosti. U izvještaju se navodi da to predstavlja "izuzetno jaka potražnja" za ovu vrstu tržišta, i da je to "vjerojatno" da tamne neto tržišta će nestati, čak u lice slamanja za provedbu zakona.

Glavni razlog za eksploziju svile u popularnosti bila njegova inovacija kako dilerima droge u interakciji jedni s drugima i sa kupcima. Kombinacija anonimnosti, šifrovane komunikacije, escrow usluge i ugrađeni sistem reputacije značilo da su i proizvođači i kupci mogli raditi u okruženju koje je relativno sigurno i dobro reguliran. I ne samo to, nego malo nivou dileri sada imao metodu za sourcing proizvod koji nije zavisio ubilačke bande ili kartela.

Mit Busted: "eBay za droge"

Do sada, većina karakterizacije svile smatra ga kao "Amazon" ili "eBay" izgrađen za droge - ideja koje ponavljaju i mediji i prethodna dva naučnih radova. Ali ova najnovija studija je pokazala da to nije nužno slučaj, i da je veliki dio poslovanja svile bio je zapravo od proizvođača do proizvođača.

Ovaj zaključak je postignut od strane razdvajaju sve transakcije svile u pet različitih kategorija cijena je za analizu. Najniži petina predstavljeni najjeftiniji verzija proizvoda - samo 1 gram marihuane, na primjer. Svaki viši petina imala skuplje i veće količine droge.

Peti, a najviša petina predstavljeni gigantske većinu narudžbe u vrijednosti tisuće dolara. Ovi popisi uključen cijeli kilograma kanabisa ili nekoliko grama kokaina, ogromne količine da ne bi imalo smisla za svakodnevni korisnik droga da se kupuje. Prosječna vrijednost tih visokih cijena, visoke količine narudžbe u rasponu od $ 1,129 za lijekove na recept nevjerojatnih 3,494 $ za ekstazi.

Jasno je da neki kupci na Putu svile su i prodavača - u suštini otkup velikih količina droge iz veleprodaje proizvođača kako bi se ponovo preprodaje za zaradu. Toliko je pao u skladu s hipotezom istraživača, ali ih ipak iznenadilo da nauče koliko prihoda ostvaren je kroz većinu naređenja. Kada je gotovo polovina svih prihoda iz određene droge generira preko rasutih narudžbe u vrijednosti tisuće dolara, tržište u pitanju je očito ne samo "eBay za drogu."

Transformative inovacije

Jer mnogi od kupaca svile bile su i sami dileri droge, tržište funkcioniše kao prva virtuelna posrednik između nezakonitog poslovanja. Ovaj ispao mnogo rizika obično povezuje s trgovinom droge - uključujući i nasilne "ratovi" između rivalskih grupa, i krađe proizvoda ili u gotovini. Proizvođača sada je imao način da se izvor i distribuciju proizvoda koji ih je relativno siguran u tako rizičan posao.

Osim toga, povratne informacije eBay-stil i escrow sistem služi da se poveća povjerenje kupaca, a istovremeno iskorenjivanju neetička proizvođača koji isporučuju ispod proizvoda ili prevareni kupci. Rezultat je bio zdrav izbor proizvođača koji su pružili kvalitetnu uslugu. Istraživači proširiti na ovaj zaključak:

U droga cryptomarket doba, koji imaju dobru uslugu i vještina pisanja, koji ima dobru reputaciju preko "povratne informacije" kao prodavač ili kupac - može biti važniji od mišića i licem u lice veze.

U suprotnosti sa javnim pretpostavci, nasilje možda neće biti inherentna karakteristika ilegalnim tržištima nakon svega.

Nova ekonomska Landscape

Sve to znači da je originalni svile bio je mnogo više nego jednostavan način za korisnike droga da dobiju fix. Naravno, uz potrebne tehničke vještine i strpljenja, svako može da se prijavite i počnite kupovine droge za osobnu upotrebu. Ali, s druge strane, svako mogao da se prijavite i počnite kupuje drogu za poslovne use.It je isto tako lako kupiti pola kilograma kanabisa kao što je bilo kupiti gram, pod pretpostavkom da se može priuštiti.

Sa pojavom svile i mnoge tamne neto tržišta koje su iznikle da ga zameni, dileri droge sada imaju mnogo sigurnije i pouzdane opcija za ponovno čarapa svoj proizvod. Pod pretpostavkom da se kretati tehničke prepreke za učenje kako koristiti Tor, Bitcoin i PGP enkripciju, to je sada moguće za rad u trgovini drogom s malo ili bez rizika od nasilja. Ratovi, prijetnje, zastrašivanja, krađe, ubistva - sve stvari koje inače povezujemo sa kartelima i uličnih bandi - nisu više dio jednadžbe kada je u pitanju mrak neto tržištima.

Tu je nesumnjivo dalja naučna istraživanja kako na ovu temu, ali do sada su rezultati izgledaju prilično pozitivni. Migracija prodaje droge do tamno neto tržišta će poslužiti za smanjenje nasilja na ulicama, i preuzme vlast od ubilačke kartela i bandi koje napreduju sa sadašnjeg sistema. Ovo ne bi trebalo biti iznenađenje za kritičari Rat protiv droge - ali sada, tu je konačno naučna analiza koja pokazuje paradigme je stvaran, i to je dobra stvar.

Povezane vijesti


Post Bitcoin

OP-ED: Potrebno je više profesionalizma na tržištu analiza cijena bitkoina

Post Bitcoin

Evropska komisija nastavila je regulaciju bitkoina

Post Bitcoin

Arbitražujući bitkoin - Kako sam postigao 12.12% ROI za 1 sat

Post Bitcoin

Mainstream Bitcoin Part 2: Academia and the Laymen

Post Bitcoin

Da li je Bitcoin Mining vrijedan?

Post Bitcoin

Bitcoin IRA pregled - Tax Free Crypto?

Post Bitcoin

Svjetionik Mikea Hearna bi mogao masovno poboljšati bitkoin

Post Bitcoin

Grafikon tržišne vrijednosti bitkoina - podaci o razmjenama u živo

Post Bitcoin

Dnevni izveštaj kompanije Bitcoin: BitPay Partners With Demandware, SpectroCoin donosi praktična rešenja za Evropljane i još mnogo toga

Post Bitcoin

Secure My Bitcoin Wallet: Bitcoin Saveti za bezbednost

Post Bitcoin

Armory Technologies objavljuje ažuriranu verziju svog Bitcoin novčanika nakon što obezbedi investicije od $ 600k

Post Bitcoin

Prvi set bitcoin bankomata u Los Angelesu ove nedelje