Zavjera protiv instant Bitcoin transakcija: RBF, CPFP i Scorched Earth | Bosnian.Lamareschale.org

Zavjera protiv instant Bitcoin transakcija: RBF, CPFP i Scorched Earth

Zavjera protiv instant Bitcoin transakcija: RBF, CPFP i Scorched Earth

Svi pretpostavljaju da Bitcoin transakcije su trenutne, a za većinu istorije Bitcoin je to bilo praktično true- bi mogao pretpostaviti da je to bez puno rizika. Međutim, ako pogledamo malo dublje, vidimo da to ne može biti realnost za dugo.

Ono što je dvostruko potrošnje?

je "double potrošnje" je veliki tehnički izazov koji Bitcoin riješen za decentralizirano sisteme. Kao i svaki digitalni datoteka, to je praktično nemoguće dati vrijednost, koja može biti razmijenjeni, jer kompjuteri mogu copy-paste tako lako.

Ako zamislimo Bitcoin transakcija kao ček, koji određuje gdje se novac dolazi i kuda ide (uz kriptografske potpis), svi možemo lako provjeriti te informacije - to je njegovo uključivanje u Bitcoin blockchain koja čini ovaj ček zapravo važeća.

Budući da je jedna da se prijavite na hiljade ovih proverava sve koriste isti novac, sve provjere će odbiti osim onog koji je uključen u blockchain.This je tranzicija iz nultog potvrda transakcije potvrđena transakciju. S druge strane, konfliktne transakcije koristeći isti novac više od jednom se zovu dvostruki provodi.

U ovom trenutku, a prema dosadašnjim ponašanjem Bitcoin mreže, prve transakcije da se vidi će biti taj koji će biti uključeni u blockchain. To je lako i ugodno. Rudari bi baciti sukobljenih transakcije, tako da u trenutku kada vidite važeću transakcija u mreži (što je instant) bi mogao pretpostaviti da to neće biti dvostruko Utrošak i na kraju uključeni u blockchain (ne instant).

Da li je preporučeno da se oslanja na ovo?

Sam se preporučuje da se oslanjaju na transakcije nula-potvrdu, ali samo za male transakcije. Zarad malih transakcija, što je planira prevaru na nula-potvrda transakcija napadač će morati da orkestrira složen napad, vjerojatno zahtijeva neki element manipulacije ili mita, a to je izuzetno teško da će se desiti kada male transakcije u pitanju, poput kupovine kafu ili laptop.

Međutim, realnost je da se transakcije nula-potvrda nisu "blagoslovio" od strane blockchain i, prema tome, ne dobijaju sva obećanja koja Bitcoin nudi jer su potencijalno "reverzibilni" (dok ne dobiju potvrde).

Da li to znači da Bitcoin transakcija ne može biti i nepovratna i instant Kratak odgovor je "istina": standard Bitcoin transakcija ne uživaju oba ta svojstva odjednom. Što duže Odgovor je očito kompliciranije.

Dijete-Pays-Za-Parent (CPFP) vs. Vratite-By-Fee (RBF)

Kao što znamo, rudari su odgovorni za, uključujući transakcije u blockchain, a zauzvrat dobiju naknade transakcije, kao i prima nagradu blok za minirana bloka (kovanju nove kovanice) odobreno pravo iz protokola.

Ako pretpostavimo da će rudari prioritet profita, možemo pretpostaviti da će pametan rudar uključuju neprofitabilna transakcija (naknada-manje transakcije) ako su povezani za transakcije s dovoljno naknade za pokrivanje profita za obje transakcije.

Na primjer, ako ja plaćam poslovni i znaju da je naknada premala, oni mogu uzeti te kovanice i poslati ih na drugu adresu sa novim transakciju koja ima dvostruke naknade. To znači da će rudar će shvatiti da on ili ona može dobiti samo dvostruke naknade ako on ili ona uključuje prva transakcija u tom procesu.

Ova metoda daje motiv profita za rudare za prihvat transakcija se zove "Child plaća za matične"

CPFP), i možemo pretpostaviti da je u jednom trenutku rudari će se ponašati ovako pouzdano. To omogućava za rješavanje određenih problema naknade, kao što omogućuje do kraja primanja novca da plati za naknade za transakcije, i generalno osiguravajući da određene transakcije se uključe u blockchain.

To omogućava prijemnom kraju motivirati rudara potvrditi određenu transakciju. Međutim, korisnik može motivirati rudara potvrditi određenu transakciju pomoću dvostruke potrošnje koja ima veću naknadu. Na kraju krajeva, to je samo kao razumno pretpostaviti da će rudari izabrati višeg naknade dvostruko troši. To se zove "zamijeniti naknada" (RBF), koja važi i legitimna prema protokolu, te je u suprotnosti sa preporukama da se osloni na transakcije nula-potvrdu. Ovo također omogućava za rješavanje određenih problema naknade, kao što omogućava pošiljaoca da poništi ili popraviti transakcije (dok su još nepotvrđeni u blockchain).

Od sada, rudari zapravo ne ponašaju ovako, i tako dalje možete pretpostaviti da je većina malih transakcija nula-potvrda su sigurni. Međutim, ne postoji način da obećaju da će to ostati tako tokom vremena.

Čekaj... Ako i pošiljalac i na kraju prijema može samostalno motivirati rudara potvrditi specifične transakcije ko će pobijediti,? Dvostruko potrošnja ili original transakciju?

Spaljene zemlje

Ako oboje kombinirati ove koncepte, koji su i legitimni, a možda čak i očekivani, dođemo do malo čudan zaključak: ni pošiljatelja ni primanje kraj pobjeda. Samo rudari rade. Kao što je spomenuto, svi ovi dobit motivi se vrši povećanjem naknada koju rudar očekuje da će dobiti iz određene transakcije, a samim tim i svaki put pošiljaoca ili prijemnom kraju pokušati da motiviše rudar, naknada raste i profit rudar.

Probajmo primjer.

Pretpostavimo Bob želi da poništi transakcije jedne mBTC je poslao u Alice, ali Alice želi da osigura transakcije prolazi. Prvobitno Bob nije ni dodati naknada i Alice novčanik shvati to tako da automatski koristi CPFP i dodaje dvostruko naknade (0,2 mBTC naknade, pod pretpostavkom da je standardna naknada je 0,1 mBTC).

Kada su rudari pogledati ovaj drugi transakcije, oni će žele uključiti originalne transakcije, jer je to jedini način da se dvostruke naknade. Bob želi da otkaže, tako da on koristi RBF i stvara novi konfliktni transakciju koja šalje originalni mBTC do njega, osim sa mBTC naknadu 0,3. Od naknade se uzimaju od ukupnog Alice je zapravo spremna na kompromis i da samo 0,8 mBTC i platiti 0,2 mBTC rudarima, a Bob je spreman da se samo 0,7 mBTC (sa 0,3 mBTC koristiti kao naknada).

Rudar koji se gleda ovaj ćete jedan skup transakcija koje će net mu 0,2 mBTC u taksi, a druga transakcija koje će net mu 0,3 mBTC naknada, te će vjerojatno želite potvrditi Bob transakcije. Alice to zna i stvara novi CPFP transakcija sa većom naknadu od 0,4 mBTC. Na kraju krajeva, to je bolje da dobiju zaostale 0,6 mBTC nego dobiti ništa. Bob ide naprijed i podiže RBF 0,5 mBTC. Kao što možete zamisliti to će se nastaviti sve dok Bob nudi 0,9 mBTC naknada, dok se vratimo samo 0,1 mBTC. Alice, sada izuzetno bijesan, će ponuditi nove transakcije bez ostataka i puno jedan mBTC kao naknada za rudare u inat Bob.

Cela ova trka naknada je izazvalo Alice i Bob da se spali kroz sav novac i koristiti ga kao naknada dok se ne promene je ostalo. Svi su djelovali racionalno i očekivano. Ko pobjeđuje? Rudara, koji su dobili cijelu transakciju kao naknadu umjesto standardnog naknade mala. I tu smo se na ono što se naziva "spaljene zemlje" transakcija nulte potvrdu.

Pa, to je iz tog razloga i drugima koji nepotvrđene transakcije ne smatraju sigurnim, posebno u odnosu na transakcije koje imaju mnogo potvrde. Iako ovo nije stvarnost danas, sve ovo je važeća i legitimna prema protokolu i ne zahtijeva ništa dogoditi, osim što rudari počnu da se ponašaju više "racionalno" i prioritet profita.

Postoji takva stvar kao "instant" Bitcoin transakcija?

U svijetu tradicionalnih novca, instant transakcije se može dogoditi samo gotovinom u-lice, ili treće strane. Bitcoin je dizajniran da eliminira potrebu za trećim licima, i iako ne možemo predviđamo spaljene zemlje, ispada da instant transakcije su još uvijek moguće bez treće strane, ali ne i sa standardnim Bitcoin transakcija.

kanala plaćanja su još jedan koncept koji teoretski može omogućiti transakcije instant ili visoke frekvencije, a zapravo koristi činjenicu da se možete prijaviti transakcije bez nužno da ih emituju biti uključene u blockchain odmah.

Ove ideje zajedno s drugim rješenjima off-lanac obično zahtijevaju "zaključavanje" sredstva unaprijed, ali nisu mogli ponuditi jeftinije naknade, instant transakcije i općenito veću fleksibilnost, sve dok bude nevjeran bez treće strane.

U zaključku, standard Bitcoin transakcije nisu blagoslovljeni biti instant, barem ne po protokolu. Međutim, nestandardne Bitcoin transakcija, kao što su off-lanac plaćanja kanali mogu biti instant, a možda nude čak i više od standardnih transakcije rade.

Povezane vijesti


Post Bitcoin

Kako izvući svoj profit bitkoinog slavina sa jednim korakom

Post Bitcoin

Bitcoin IRA pregled - Tax Free Crypto?

Post Bitcoin

Bitcoin 2.0 napredak donosi decentralizaciju stvarnosti

Post Bitcoin

Bitcoin Value Dio 2: Da li novac čak i treba koristiti vrijednost?

Post Bitcoin

5 načina da kupite Bitcoin sa Paypal-om - načini prevare i legitimacije

Post Bitcoin

Šta su Bitcoin blokovi i Bitcoin potvrde?

Post Bitcoin

Bitcoin i tranzicija u novac

Post Bitcoin

Bitcoin Mining može biti profitabilniji uskoro

Post Bitcoin

Profitabilno Bitcoin Cloud Mining: Bitcoin mining bez sukoba

Post Bitcoin

Buducinova buducnost zavisi od vas

Post Bitcoin

BTCRobot - Automatizovani Bitcoin Trading Software Bot pregled

Post Bitcoin

Bitcoin-Andromeda istraživanje računarskih nauka - SMBlog