Početak sa Bitcoinom | Bosnian.Lamareschale.org

Početak sa Bitcoinom

Početak sa Bitcoinom

Spremni da počnu da koriste Bitcoin? Idemo preko potrebne korake pod pretpostavkom da imate osnovno razumijevanje što Bitcoin je i kako se to radi.

Prvi korak je dobivanje Bitcoin novčanik, tako da možete dobiti i poslati bitkoine.

What the Hell je Bitcoin Wallet i zašto I Want One?

Ako ne znate šta je novčanik je još, pogledajte odgovor na stranici Uobičajena pitanja.

Izbor Novčanik

Postoje 3 glavne vrste Bitcoin novčanika na raspolaganju, svaki sa svojim prednostima i nedostacima:

 • Softver walletsstore svoj bitkoine na uređaju i omogućavaju lako potrošnje i primanje, ali može biti osjetljiv na gubitak ako vaš novčanik nije podržana ili je vaš uređaj ugrožen od strane hakera.
 • Hosted walletsare vode 3rd party kompanija, i dok je njihov preglednik i mobilne aplikacije na bazi novčanike su jednostavni za korištenje, morate vjerovati kako kompanije i svoju platformu kako bi svojim bitkoine sigurnom.
 • Fizička walletskeep sredstva zaštićena čuvanja nije na fizičkom mediju kao što je papir. Lako je dobiti bitkoine sa fizičkim novčanik, već da ih provedu, morate ih uvesti u softver ili domaćin novčanik povezan na internet.

Ključ za odabir pravog novčanik odredi kako planirate da koristite Bitcoin.

 • Da li potpuno novi u Bitcoin i samo želim da brzo testiranje vode? Onda Electrum ili multibit je možda najbolje jer su tanki clientsoftware novčanike koji rade na uređaju, i ne zahtijevaju 15GB + od blockchain podataka koje treba preuzeti.
 • Da li više voliš nekog drugog za rukovanje osiguravanje vaše bitkoine? Koristite domaćin novčanik servis, koji može postaviti lako i pristupa preko preglednika ili mobilnu aplikaciju.
 • Da li želite da sigurno sakriti daleko koliko bitkoine kao što možete, bez potrebe da ih često provode? Onda nije pohranu softver novčanik kao Armory ili fizički rad novčanik može biti najbolja opcija.
 • Jeste li tehnički stručan i radije za čuvanje blok lanac na računaru? Bitcoin-Qt i Armory i preuzeti i analizirati čitav blok lanac, umjesto oslanjajući se na 3. Serveru stranku da pruži skraćene podatke. Pobrinite se da imate dovoljno prostora dodatni disk za smještaj cijele blockchain, koji je trenutno oko 16 GB i raste.

Niste ograničeni na jednu vrstu novčanik; vi ste slobodni da imaju što više novčanika god želite. Praktičan pristup koji balansira udobnost i sigurnost je da imamo 2 odvojena novčanike, slično tekući račun i štedni račun. Tekući račun funkcije kao online "vruće" novčanik za potrošnju i primanje, i da će obično biti ili softvera walletor domaćin novčanik. Štedni račun novčanik bi se nije zadržao kao "hladne" novčanik i koriste se za uglavnom primanje (ali ponekad troše) bitkoine.

Bitan

Imajte na umu ako vaš novčanik je ikada izgubljen ili ukraden, vaš bitkoine su zauvijek nestali. Zato drži novčanik u tajnosti i na sigurnom.

Popis softvera Novčanici

Softver novčanici pohraniti svoje zlato direktno na uređaju u obliku novčanika datoteke (obično zove wallet.dat). On sadrži privatnih ključeva koji vam omogućavaju da dokaže vlasništvo nad svojim bitkoina, i provesti ih. Ako vaš novčanik datoteka ikada izgubljen, korumpiran, nedostupna za vas, ili dobiti lopov, vaš bitkoine će biti zauvijek.

Ako ste instalirali bilo koji softvera iznad, slijedite preporučene savete ispod da zaštiti bilo bitkoine trenutno imate, ili će dobiti u budućnosti.

  Napravite backup vaš novčanik datoteke

  Softver novčanika vam također omogućiti da backup i izvoz svoj novčanik file / privatnih ključeva. Ovo je bitno: sigurnosne kopije svoj novčanik datoteku na drugi uređaj ili papir novčanik štiti slučaju hard drive failure ili gubitka uređaja. To je najbolje da se više sigurnosnih kopija i čuvajte ih na različitim mjestima; na primjer, prateći svoj novčanik datoteku na više USB diskova i stavljajući jedan u sef, slanje drugi na pouzdanu prijatelja ili člana porodice, i tako dalje. Rezervne kopije mogu također biti šifrirani za dodatni sloj sigurnosti.

  Napomena: ako koristite Electrum, ne morate ručno backup svoj novčanik datoteku jer možete vratiti koristeći svoj seme fraza. Samo se pobrini da zadrži svoj sjeme izraz sigurno i siguran.

  Napomena: ako koristite multibit ili Bitcoin-Qt, morat ćete backup svoj novčanik datoteku nakon svakih 100 provesti ili primiti transakcije

  Ove novčanici prethodno generirati 100 skrivene adrese promjene koje se koriste za slanje ostatak iznosa. Ako ne i kopije povremeno, privatne ključeve za te adrese promjene možda neće biti dostupne kada vraćate iz vašeg backup.

  Šifrujete novčanik fajl

  Sve softvera novčanike iznad imaju sposobnost da sigurno šifriranje svoj novčanik fajl (aka privatnih ključeva) sa lozinku. Kriptiranje vaš novčanik datoteku dodaje dodatni sloj zaštite. U slučaju da je vaš kompjuter je hakirana, ukraden, ili oduzeta, vaš bitkoine ne može biti potrošen bez vašeg lozinku. Pobrinite se da odaberete dovoljno jak lozinka koje nećete zaboraviti. Ako se odlučite da zapišete lozinku, čuvajte ga na sigurno mjesto. Ali biti upozoreni: ako se lozinke ikada izgubljena ili zaboravljena, vi ćete izgubiti sve svoje bitkoine u novčaniku (to dogodilo mnogim ljudima u prošlosti).

Popis Hosted Novčanici

Hosted novčanici ručka osiguravanje, čuvanje, i backup vaš novčanik na internetu. Dok je ova vrsta usluga nudi mnogo pogodnosti, još uvijek postoje mjere opreza da bi trebalo da radi maksimiziranja sigurnost svoje zlato.

  Omogućite dva faktora autentifikacije na nalog

  Sve renomirani domaćin novčanika će imati mogućnost provjere autentičnosti dva faktora dodatno osigurati vaš račun. Ako to ne urade, onda ne koriste njihove usluge. Dva faktora autentifikacije omogućava dodatnih zahtjeva za korištenje lozinku jednom se podnosi kada se prijavite na servis ili pokušati da pošalje sredstva. Ova lozinka generira svoj mobilni telefon (ili neki drugi uređaj) posebno za samo vaš račun. Bez pristupa taj dodatni lozinku, lopov neće moći pristupiti svom računu, čak i ako oni znaju vaše korisničko ime i lozinku.

  Nemojte držati velike količine Bitcoin na ugostio novčanik

  Treba biti oprezan kada čuvanje bitkoine sa 3rd party. Uvijek postoji šansa da vaš račun može biti sjeckan ili uslugu mogli izgubiti ili ukrasti Bitcoin depozita pripadaju svojim korisnicima, a oba su već dogodilo mnogo puta sa ugostio novčanika u prošlosti.

  Napravite backup vaš novčanik datoteke

  Ako vaš domaćin novčanik vam omogućava da izvoz privatne ključeve, treba učiniti i sigurno ih sačuvali, kao što je na USB uređaju ili papir novčanik. Imajući vaše privatne ključeve na raspolaganju dodaje neko osiguranje ako je domaćin novčanik uslugu propadne.

Lista fizičkog Novčanici

Možete provjeriti stanje na vašem novčanik pomoću to je javni ključ (aka adresa)

Koristiti online uslugu (kao što je blockchain.info) za praćenje javne adresu ili Bitcoin aplikaciju na svoj mobilni uređaj za skeniranje QR kod javnog adrese vašeg papira novčanik-a (QR koda je kvadrat uzorkom crne i bijele prostore). Na primjer, Scanbook (Android + iOS) i blockchain (Android) može i pratiti stanje na novčanik samo skeniranjem QR koda.

Treat fizički novčanika poput gotovine

Svako ko dobije (ili čak vidi sliku svojih privatnih ključeva) možete provesti svoj bitkoina, tako sakriti i zaštititi vaš novčanik od znatiželjnih očiju. Izuzetak od ovog pravila je ako ste BIP38 šifrovanom vaše fizičko novčanik. Ovo enkripciju zahtijeva lozinku za dešifriranje privatni ključ i provesti bitkoine novčanika.

Zaštitite papir novčanici od vode

Ako mastilo štampane QR kod ili privatni ključ ošteti, kao i nečitljiva, bilo bitkoine pohranjeni na novčanik će biti izgubljen. Seal svoj rad novčanik u plastičnu vrećicu ili kaput ga sa hidroizolacija sprej.

To je najsigurnije da stvori svoj novčanik na čistu, isključeno računalo

Računala koje su intenzivno koristi za pretraživanje Interneta su podložniji malware, što bi moglo potencijalno ukrade novčanik nakon što je formirana. Najsigurniji način za generiranje nije papir novčanik je instalirati novi operativni sistem na računaru koji nije povezan na internet, stavio JavaScript generator koda na njega (tj pomoću USB uređaja), i pokrenite kod u svoj odjavljen preglednika. Za više detalja, vidite uputstva za podešavanje u gornjoj tablici.

Pogledajte više novčanik sigurnosnog papira predostrožnosti u bitcoinpaperwallet.com/#security.

Primanje Bitcoine

Čestitamo! Ako ste ga to učinilo daleko, sada bi trebali imati Bitcoin novčanik svog, i da je spreman da drži neke bitkoine.

Za primanje bitkoina od nekoga, oni treba da znaju svoj Bitcoin adresu. U zavisnosti od vašeg novčanika, sada bi trebali imati najmanje 1 Bitcoin adresu. Ako ste instalirali softver novčanik, ili koristite domaćin novčanik, adresu treba prikazati na kartici "Primi", ili slično zove karticu. Vaša adresa će biti niz brojeva i slova. Na primjer, ispod je Electrum novčanik je "Primi" tab pokazuje 5 auto-generira adrese:

Slanje Vašu adresu sa drugim ljudima se može uraditi sa jednostavnim copy / paste u e-mail, instant poruke, ili u HTML na vaše web stranice.

Ako koristite papir walletor softver novčanik za mobilni uređaj, vaša adresa (aka javni ključ) verovatno će biti prikazano kao QR-koda, kao što je ovaj:

Vaš QR kod može biti skenirani od strane mobilnog telefona pomoću Bitcoin aplikaciju da biste dobili Vašu adresu. Na primjer, Scanbook (Android + iOS) i blockchain (Android) mogu i čitati QR kodova na papiru novčanike, kopiranje adrese u clipboard uređaja, i pratiti njihove bilance.

Koliko dugo transakcije Takes

Bitcoin transakcija obično traje samo nekoliko sekundi da se emituje preko mreže. To znači da ako koristite softver novčanik, i to radi na uređaju ili računalu, trebali biti upozoreni odmah dolaznog transakcije kada je poslao. Ali to nije potrebno za vaš softver novčanik biti gore i trčanje za primanje transakcije. Čak i ako vaš novčanik softver zatvoren, dolazni bitkoine će i dalje biti uplaćen na Vašu adresu, i oni će se pojavi sljedeći put pokrenete svoj novčanik.

Na softver novčanik, možete pregledati dolaznih i odlaznih transakcija na "History" ili "Transakcije" tab sučelje. Ovo će prikazati informacije za svaku transakciju vaš novčanik, kao što je iznos koji primaju adresu, datum, radi ravnoteže, i broj potvrde. Na primjer, u nastavku je uzorak "History" tab Electrum je:

Broj potvrda može biti važna. Predstavlja koliko blokova su dodati u blok lanac od transakcije došlo. Što više potvrda koje su se dogodile, više stalnih transakcija se smatra. Zero potvrda je početno stanje transakcije se emituje na mreži i treba uzeti u obzir neobrađena. Jedna potvrda se smatra da je u početku obrađuju, a može trajati oko 10 minuta da se dogodi. Šest potvrda se generalno smatra da je trajna i nepovratna, a obično traje oko sat vremena.

Napomena o privatnosti

Pomoći zadržati svoj novčanik ravnotežu privatnog, to je najbolje za generiranje i koristiti novu Bitcoin adresu za svaki dolazni transakcije. To ga čini mnogo teže za bilo koga da pregledavanja svoj ukupni Bitcoin ravnotežu.

Dobivanje svoj prvi Bitcoine

Postoji nekoliko usluga koje predaju od male količine bitcoins za besplatno. Oni obično dolaze sa ulovom, a iznos od slobodnog Bitcoin je maleni, tako da stvarno ne preporučujem ih. Ali ako stvarno želite da probate, evo neke od njih:

 • Daily Bitcoins- plaća malu količinu BTC ako završite CAPTCHA.
 • Trybtc.com - zabavan sučelje, ali zahtijeva od vas da se prijavite za besplatni coinbase.comaccount dobiti frakcije Bitcoin.
 • Bitcoin Street Faucet- zahtijeva svoj broj mobilnog telefona i prihvatanje 2 Reklama tekstualnih poruka mjesečno.

Pogledajte "Kako mogu dobiti Bitcoin?" Stranicama ovog sajta za najbolja mjesta za kupovinu, zaraditi, i trgovine bitkoine.

Potrošnje i slanje Bitcoine

Slanje Bitcoins nekome sa svojim softvera ili domaćin novčanik je jednostavan proces. Osim vaš novčanik i određena količina Bitcoin, moraćete dvije stvari:

  Priključak za internet

  A Bitcoin adresu koja pripada primaocu

Ako koristite kompjuter, Bitcoin adresu primaoca može biti copy / zalijepiti iz e-mail, web stranica, ili instant poruka. Ako koristite mobilni uređaj sa Bitcoin novčanik i rade u trgovini u-lice, možete skenirati Bitcoin adresa QR kod primaoca iz svog mobilnog uređaja ili papir novčanik.

Kada imate adresu primaoca, idite na karticu "Send" na Bitcoin novčanik sučelje. Unesite adresu, iznos, i opcioni etiketu koja će vam pomoći identificirati transakcije i primaoca. U nastavku je primjer Electrum klijenta "Pošalji" tab sučelje:

Bitan

Dvostruko provjerite adresu i iznos koji ste unijeli je ispravan prije nego što pritisnete dugme "Send". Dok je vaš novčanik softver će vas spriječiti od slanja ako se dogodilo typo adresu (Bitcoin adrese su izgrađene u sume da spriječi slanje netačne adrese), vi i dalje želite biti sigurni šaljete na pravu adresu, a ne na neke ostale neželjene adresa. Vaš novčanik ne može da vas zaštiti od takve greške. Isto važi i za iznos - osigurati ste unijeli točan iznos koji želite potrošiti. Bitcoin transakcija se ne može poništiti, a može biti vraćen samo ako primalac odluči da pošalje Bitcoins vratiti.

Slanje iz Novčanik Paper

Ako koristite papir novčanik, provodeći bitkoine je malo kompliciranije. Bacite pogled na moje odvojenim vodiča o potrošnji bitkoine u radu novčanik.

Dobro došli u Bitcoin i kriptovaluta

Nadam se da ova informacija pomogla da počnete kao novi Bitcoin korisnika. Ukoliko imate dodatnih pitanja, molimo vas da pogledate Zajedničke Questionssection ili kontaktirajte me.

Bitcoin Video Crash Course

Znati više od 99% stanovništva o Bitcoin. Jedan e-mail dnevno za 7 dana, kratko i obrazovne (zajamčena). 

Povezane vijesti


Post Bitcoin

Šta će budućnost imati? Predviđanje cijena Bitcoin za 2016

Post Bitcoin

Izveštaj o cenama za novčanu sumu: 24-30 avgusta 2014

Post Bitcoin

O hai, komad bitova!

Post Bitcoin

Kako koristiti svoj Bitcoin novčanik da biste dobili besplatne novčiće

Post Bitcoin

Cheapair Sada prihvata Bitkoine za hotele i letove

Post Bitcoin

Beepi Goes Bitcoin-Intervju sa suosnivačem Omer Savir

Post Bitcoin

Šta je dokaz radnog dokaza učešća?

Post Bitcoin

Bitcoin-Andromeda istraživanje računarskih nauka - SMBlog

Post Bitcoin

Dnevni izveštaj kompanije Bitcoin: Hacked Road Canabis, Korbit podigao 3 miliona dolara, troškove troškova bitkoina i još mnogo toga

Post Bitcoin

Je Bitcoin Anoniman? Evo kompletnog odgovora

Post Bitcoin

Kupi stvari sa Bitcoinom

Post Bitcoin

Da li je Bitcoin mining nezakonito?