Zašto pokušaj Rusije da blokira Bitcoinove lokacije je mnogo dublje pitanje | Bosnian.Lamareschale.org

Zašto pokušaj Rusije da blokira Bitcoinove lokacije je mnogo dublje pitanje

Zašto pokušaj Rusije da blokira Bitcoinove lokacije je mnogo dublje pitanje

Rusija nije zemlja poznata po svojoj gostoljubivosti i poštujući slobodu govora na internetu. Slično The Great Firewall of China, Rusija je stvorila organizacija za praćenje svih aktivnosti na internetu i ograničiti pristup određenim platformama kada je to potrebno. Iako postoji definitivno upotreba slučaj za takav Internet čuvara, stvari izmakle kontroli po drugi put u manje od godinu dana, kada je ograničen pristup Wikipediji za nekoliko sati u zemlji.

Ruski watchdog nameće Wikipedia blokade od strane ISP-ova

Ne tako davno, u Rusiji Internet watchdog je medijski naslovi još jednom pokušavaju da izvede blokadu na Wikipediji u cijelosti. Nije bilo detaljima koje o tome zašto bi to blokade se uspostaviti za početak, ali znamo da je ruski ISP je naređeno da blokiraju Wikipedia zajedno do daljnjeg.

Wikipedia je jedna od najpopularnijih internet platformi u postojanje danas, kao što je to, u stvari, slobodna enciklopedija pokriva samo o bilo kojoj temi možete zamisliti. S obzirom Rusije odbojnost slobode govora - posebno na internetu - postoji više scenarija zašto bi Internet čuvara zemlje naručiti Wikipedia blokadu ISP.

[Tweet_box dizajn = "box_02"] Rusija je pozicionira kao zemlja koja želi da uguši bilo kakve finansijske inovacije. [/ Tweet_box]

Prema izvještaju CNET, ruski Internet watchdog Roskomnadzora naišao na Wikipediji stranice daje instrukcije za specifičan oblik kanabisa. Nakon što je osoblje Wikipedia Roskomnadzora kontaktirao i zatražio stranice koja se mijenjati - zahtjev gluv - donesena je odluka da prisili ISP blokira stranice u potpunosti.

"Cenzura Wikipedia sadržaj je u suprotnosti sa Wikimedia viziju: svijet u kojem svako može slobodno pristupiti zbir svih znanja"

Wikimedia Foundation

Wikipedia vodi Fondacija Wikimedia, neprofitna grupa sastavljena od entuzijasta koji žele zadržati platformu netaknuta po svaku cijenu, bez obzira na zahtjeve vlade da izmijeni web stranice.

Nije nikakva tajna da Roskomnadzoris na divljanje u poslednje vreme, kao i ruski Internet watchdog nedavno blokirao Reddit pristup za nekoliko hoursafter otkrivanja stari post o psihodelične gljive. Ukupno, zabrana je trajala oko 24 sata, nakon Reddit administratori dali u i ograničeni pristup određenom poruku za sve ruske korisnika Interneta.

Glavni razlog zašto Roskomnadzora ima problema ograničava pristup stranicama sebe je zbog nedostatka opreme za rukovanje SSL-zaštićenih područja. Svaki pokušaj je da blokiraju jednu stranicu na sajtu zaštićene SSL-om zahtijeva određeni hardver od ISP. Jer većina ruski ISP-ovi nemaju pristup ovom opremom, oni mogu blokirati samo cijelu domenu, ukoliko odluče da se ne poštuju.

Ovaj put, zabrana na Wikipediji ruski ISP je ubrzo ukinuta nakon pokretanja blokade. To nije prvi, niti će biti zadnji put, da će Roskomnadzora čine mainstream mediji naslove, iako. Prije nekoliko mjeseci, ruski Internet watchdog naredio ISP da blokira nekoliko Bitcoin web stranice kao dobro.

Roskomnadzora snage blokade za Bitcoin web stranice

Na temu Bitcoin i finansija, Rusija je jasno: jedini pravni valute u zemlji je valuta koje je izdala vlada i centralnih banaka. Bilo koju drugu valutu - virtualne, digitalni, ili na drugi način - nije zakonsko sredstvo plaćanja u Rusiji. Stoga, Bitcoin, koji je digitalni, a ne izdate od strane centralne banke ili ruska vlada, nezakonita kao dobro.
Kao rezultat toga, Roskomnadzora blokiran accessto pregršt Bitcoin web stranica ranije ove godine. Ova blokada nije samo ponovo stranicama se domaćin u Rusiji ili na ruskom jeziku, kao što su bili među crnoj listi web stranica, kao i Bitcoin.org i BTCSec.com. U vrijeme blokade, mnogi ljudi bojali da će Bitcoin biti zabranjena u zemlji od tog trenutka, a vlasništvo nad virtualne valute postati krivično djelo.

Da bi ovo pitanje još gore, nijedan od vlasnika web stranice je obavijestio Roskomnadzora prije, za vrijeme ili nakon pristupa njihovom domenu bio ograničen. Nije trebalo dugo dok se ruski Bitcoin zajednica je može čuti svoj glas, kao i sve vrste pomoći - uključujući pravne i consulting - dobili na pogođenim vlasnike web.

U maju ove godine, regionalni sud nalazi u Jekaterinburg ukinuo Banon Bitcoin web stranice prethodno instated po Roskomnadzora. Dok je ova odluka bila je razlog za slavlje među Bitcoin zajednica, nije bilo garancije zabrane biti učinkovito uskoro ukinuta bilo kojem trenutku.

Bez obzira na ove sudske odluke, stav ruske vlade prema Bitcoin nije mnogo promijenilo u posljednjih nekoliko mjeseci. Bitcoin će uvijek biti okrenut teška bitka u zemljama kao što su Rusija, gdje su uske vlasti i kontrole kapitala važnije od svega.

Rusija puca sama sebi u stomak

Ove oštre odluke koje donosi Internet čuvara Roskomnadzora su jasan pokazatelj ruskih zvaničnika vlade ne želeći ništa iole uznemiravaju svoje plemenitih ekosistema balon. Da bi zemlja mogla imati koristi strahovito iz Bitcoin i osnovnog blockchain tehnologije, ali transparentnost nije nešto što vlada blaga.

Roskomnadzora je velik korisni programi na papiru, ali to ostavlja puno da se željeni u praksi. Rusija se pozicionira kao zemlja koja želi da uguši bilo finansijske inovacije prije nego što može čak steći uporište među građanima. Na duge staze, to će naškoditi Rusije ekosistem više od svega, a to je samo pitanje vremena kada će vladinih zvaničnika došao do istog zaključka.

Slike ljubaznošću Shutterstock, Wikipedia

Povezane vijesti


Post ICO

Opasnosti Bitkoina

Post ICO

BitLicenses za Bitcoin biznis? Državni pravni okvir u Njujorku raspravlja

Post ICO

Priča o hakiranju kofere

Post ICO

260 Airlines sada prihvata Bitcoin zahvaljujući novom Bitnovom partnerstvu

Post ICO

Valuta Fiat i Bitcoin: Konceptualni mediji razmene

Post ICO

FBI je ovlastio da proda skoro 30.000 bitkoina od poplave svilenog puta

Post ICO

CoinTerra Set za pokretanje low-cost Bitcoin Mining Rig, može revolucionirati tržište

Post ICO

Bitcoin sajt za igre na sreću bio je prevaran za skoro $ 1 milion dolara

Post ICO

Bitcoin i uloga koju može igrati u B2B zajednici

Post ICO

Blockchain inspiriše centralne banke da naprave hibridne sisteme

Post ICO

Lakši način primanja e-pošte putem Bitcoin adrese? Da molim

Post ICO

Želite li znati šta se događa s Bitkoinima kad umrete?